![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Można też grać w kultowe gry takie jak "państwa i miasta" czy statki. Pociąg czy samochód, miejsce jest właściwie mało ważne.
Ciekawe pytanie, swoją drogą. Nie sądziłam, że ktoś rzeczywiście może się zajmować zabawianiem dzieci w podróży. To się chwali. Ostatnio z przykrością stwierdzam, że dzieciaki w pociągach widuję niemal tylko i wyłącznie z nieodłącznymi smartfonami/tabletami, na których zwykle grają w mało wyszukane gry. |
|
|||||
|
|||||
![]() Podczas jazdy samochodem po Polsce zawsze zgadujemy skąd pochodzi dany kierowca po tablicach rejestracyjnych. Jest to bardzo edukacyjna zabawa!
|
|
||||
|
||||
![]() Nie należy zapominać o przekąskach
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Pamiętam, że jak byłam mała, to mama czytała nam przez kilka godzin podróży. Podziwiam ją za to, bo na pewno po pewnym czasie musiała się nie najlepiej czuć. Najbardziej pamiętam słuchanie "Małej Księżniczki".
A jeśli nie czytanie samemu, to myślę, że nawet audiobook byłby dobrym rozwiązaniem - zawsze to nieco bardziej konstruktywne niż oglądanie serialu na tablecie, ale wszystko w gruncie rzeczy zależy od dziecka. |
|
||||
|
||||
![]() Sztywna podkładka, kredki i niech rysują
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Mało co jest w stanie wygrać z oglądaniem bajek ale myślę, że wspólne śpiewanie to też dobry pomysł. Razem z rodzeństwem często praktykowaliśmy podczas długich podróży.
|
|
||||
|
||||
![]() Jak byłam małą to razem z siostrą wybietalysmy każda swój kolor i potem każda liczyła ile aut w tym kolorze przyjechało, wygrywała ta, która miała więcej.
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Rozmowy o tym, co widać za oknem, jakie znaki drogowe, ile km zostało..., obserwacja chmur, zwierząt. Gorzej na autostradzie, bo tam nic nie ma oprócz ekranów, pozostaje ciekawa rozmowa. Czytanie, oglądanie nie zawsze jest wskazane, może powodować nudności.
|
|
||||
|
||||
![]() Istnieją różnego rodzaju zabawy i aplikacje, wszystkie znajdziesz na Internecie, gdy karciane, z odgadywaniem obrazków. Można dać dziecku do oglądania katalog z zabawkami. Zagrać w zabawy dotyczące tego co widzą, tabu. W małym pudełku zamknąć jakąś zabawkę, do których dołączony jest pęk plastikowych kluczy, dziecko musi znaleźć odpowiedni, aby wydostać zabawkę. Polecam też audiobooki.
|
|
||||
|
||||
![]() Zamiast uczyć dziecko, że jak się nudzi to dostanie tablet i laptopa może lepiej wymyślić zabawę, która nie wymaga ich użycia. Można dziecku samemu coś opowiadać, zaproponować, żeby liczyło przykładowo konkretne znaki na drodze, dać mu mapę i powiedzieć, żeby pilnowało trasy lub zaproponować zabawę typu "na ostatnią literę". Naprawdę dużo jest tych sposobów.
|