Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #1  
Stary 09-11-2011, 12:37
mariposa mariposa jest offline
Kumotr
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 25
Domyślnie Kuchnia hiszpańska - tapas

Skoro na forum jest już wątek o kuchni francuskiej i włoskiej, to hiszpańska nie może pozostac w tyle!!
Wszak przez wiele lat najlepszą restauracją (5* od Michelin) była wybierana katalońska "El Bulli" z jej szefem kuchni Ferranem Adria.
Jakie są wasze ulubione hiszpańskie dania?
A te najbardziej oryginalne?
Co powiecie o tapas?
Moje ulubione tapas to pincho moruno (szaszlyczek), champinones con chorizo (pieczarki solone z grilla ze smazonym chorizo) no i oczywiscie tortilla i jamón iberico.
Z ulubionych potraw mój typ to lentejas i cocido
Oryginalny na pewno byl rabo del toro (ogon byka) xD
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Stary 09-11-2011, 12:59
doraetlabora doraetlabora jest offline
Starszy Kumotr
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 82
Domyślnie

Moja ulubione tapas to tortilla z ziemniakami. Łatwo ją zrobić w domu:

Składniki
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
4-5 jaj
50 ml mleka
200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
1 ząbek czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek i natkę drobno posiekać. Jaja z mlekiem roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na patelni teflonowej rozgrzać olej, dodać ziemniaki, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki. Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie zrumienią. Następnie odcedzić i lekko ostudzić. Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami. Tak przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć powoli. Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem na patelni. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić tortillę na talerz obracając całość do góry dnem. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażyć tylko chwilę. Tortilla powinna mieć złocisty kolor i być wilgotna w środku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Stary 09-11-2011, 16:43
mariposa mariposa jest offline
Kumotr
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 25
Domyślnie

Mmm pyszności... xD
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Stary 09-11-2011, 17:52
anita_g anita_g jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 207
Domyślnie

Do moich ulubionych potraw/przekąsek hiszpańskich zaliczam chipirones (małe ośmiorniczki w panierce), gazpacho (chłodnik z pomidorów, papryki i ogórków). Ze słodyczy zachwyciła mnie w Galicji tarta de Santiago czyli ciasto migdałowe św. Jakuba oczywiście o tortilli nie wspomnę, bo to oczywiste
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Stary 09-11-2011, 20:41
mariposa mariposa jest offline
Kumotr
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 25
Domyślnie

Haha ja chipirones znam pod nazwą puntillitas xD
Cudowne są tez boquerones (malutkie smażone rybki) i salmorejo (gazpacho tak gęste ze można je nawet kroic nożem!)
W Kordobie podano mi, wbrew mym gustom, bacalao w pomarańczach i bylo absolutnie zniewalajace!! polecam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Stary 09-11-2011, 21:13
Aliccja Aliccja jest offline
Starszy Kumotr
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 75
Domyślnie

Dołączam do fanów tortillli
i salmorejo! też jest bardzo proste, jak ktoś ma mikser w domu, można je zrobić bez problemu w 20min.

W barze, w którym pracowałam w Madrycie, podawaliśmy jako tapas paellę z kurczakiem i krewetkami, pychota! Ale osobiście za największy hit uważam patatas alioli - na początku wydawała mi się nie do zjedzenia taka ilość czosnku na centymetrze kwadratowym, ale po spróbowaniu... zamówiłam całą porcję
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Stary 09-11-2011, 21:58
mariposa mariposa jest offline
Kumotr
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 25
Domyślnie

Hahaha a patatas bravas? Uuuuwielbiam!
Nie polecam natomiast sosu Alioli z Mercadony (zbyt czosnkowy!) xD
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Stary 09-11-2011, 23:27
rubia's Avatar
rubia rubia jest offline
Starszy Kumotr
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 73
Domyślnie

Patatas bravas! Pyszota! i takie jakby pierożki z różnymi rzeczami, jadłam to w Andaluzji, ale nazwy sobie nie przypomnę.

W Katalonii oprócz tapas jest znakomity deser - crema catalana

Ostatnio edytowane przez elamurz : 02-03-2015 o 20:15. Powód: Literówki, brak polskich znaków
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Stary 09-12-2011, 15:01
alinorak alinorak jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 99
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez rubia Pokaż post
[...] W Katalonii oprocz tapas jest znkaomity deser - crema catalana
Ooo tak! w ogóle jestem fanką słodyczy, dlatego do tych pyszności dodam jeszcze jedną słodycz - turrón.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Stary 09-12-2011, 16:24
PaulinaD PaulinaD jest offline
Starszy Kumotr
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 77
Domyślnie

Dla mnie podstwą kazdej kanapki jest teraz pa amb tomaquet!

Ostatnio edytowane przez elamurz : 02-03-2015 o 20:15.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów
Możesz wysyłać nowe wątki
Możesz wysyłać odpowiedzi
Możesz wysyłać załączniki
Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
EmotikonyWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Przejdź do forum




Powered by: vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.