Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 03-31-2009, 19:16
TomsiaPiotr TomsiaPiotr jest offline
Starszy Kumotr

Domyślnie

Ktos poruszyl ciekawa kwestie. Mianowicie, czy zachowanie tlumacza (a raczej mowa ciala) musi/moze sie zmieniac? Wydaje mi sie, ze tak, w przypadkach gdy sa to tzw "luzniejsze" tlumaczenia. Ja osobiscie nie mam nic przeciwko osobom ekspresywnym ktore chca tlumaczyc calym cialem
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03-31-2009, 19:41
BasiaS BasiaS jest offline
Starszy Kumotr

Domyślnie

Jeśli chodzi o ubiór tłumacza wszystko zależy od okoliczności,przede wszystkim powinien wyglądać schludnie. Na oficjalne spotkanie nie wypada nałożyć rozciągnięte dżinsy i jakiś t-shirt, wiadomo że od tłumacza wymaga się profesjonalizmu, a w takim 'luzackim' stroju nie koniecznie zostanie uznany za osobę wiarygodną ( nawet jeżeli będzie świetnie wykwalifikowanym tłumaczem).
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-01-2009, 14:04
monisz monisz jest offline
Starszy Kumotr

Domyślnie

Moim zdaniem strój jak i zachowanie czy odpowiednie 'użycie' mowy ciała, zawsze zależą od sytuacji i okoliczności. W przemówieniach polityków czy ważnych osób, uważam, że odpowiedni to strój garnitur dla facetów i komplet (żakiet, spódnica/ spodnie) dla kobiet w stonowanych kolorach. Im mniej sformalizowane spotkanie, tym też większa swoboda jeśli chodzi o ubiór czy fryzurę. A jeśli dojdziemy do tłumaczenia jakiegoś zwariowanego rockmana, to myślę, że nie ma nic złego, jeśli tłumacz założy kolorowy T-Shirt i dziurawe spodnie, czy coś w tym stylu Zawsze jednak trzeba odwoływać się do zdrowego rozsądku i ogólnie przyjętego dobrego smaku
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-01-2009, 17:20
agatagrzybowska's Avatar
agatagrzybowska agatagrzybowska jest offline
Starszy Kumotr

Domyślnie

Cytat:
Napisał TomsiaPiotr Zobacz post
Ktos poruszyl ciekawa kwestie. Mianowicie, czy zachowanie tlumacza (a raczej mowa ciala) musi/moze sie zmieniac? Wydaje mi sie, ze tak, w przypadkach gdy sa to tzw "luzniejsze" tlumaczenia. Ja osobiscie nie mam nic przeciwko osobom ekspresywnym ktore chca tlumaczyc calym cialem
Znam przykładowo takiego jednego tłumacza to-be, który za każdym razem, gdy staje na scenie, najpierw bierze rękę pod bok (coś w stylu akimbo) i dopiero wtedy rusza z tłumaczeniem ale masz rację, że przy luźniejszych tłumaczeniach nie trzeba się prężyć, jakby się co dopiero trzonek od miotły połknęło... pozdrowienia dla wszystkich ekstrawertyków
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-01-2009, 18:06
Starszy Kumotr

Domyślnie

Agato: Tez go znam, uwazam ze nienajgorzej sobie radzi, aczkolwiek dluga droga przed nim, zauwazam u niego braki pewne jesli chodzi o slownictwo.

No w tym temacie jak ngdy wszyscy tacy zgodni jestesmy, no co jest
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-01-2009, 23:02
Starszy Kumotr

Domyślnie

No ale jak to, nikt sie w temacie juz nie wypowie? A co sadzicie o siedzeniu podczas tlumaczenia? Podczas wykladow np, albo picia wody
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-02-2009, 10:38
mstep mstep jest offline
Starszy Kumotr

Domyślnie

Jak wszyscy siedzą to i tłumacz powinien siedzieć- nie wyobrażam sobie inaczej
Ale jeśli już np prelegent stoi a publika siedzi, to moim zdaniem tłumacz też powinien stać. Można kręcić nosem na to sformułowanie, ale nie da się ukryć, że tłumacz jest w pewnym sensie "cieniem" speakera...
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-02-2009, 10:42
mstep mstep jest offline
Starszy Kumotr

Domyślnie

Kontynuując temat: żucie gumy moim zdaniem też jest niedopuszczalne, a picie wody- każdy jest człowiekem, tłumacz też Ale oczywiście sceny rodem z reklamy Sprite raczej sobie nie wyobrażam- wszystko z wyczuciem sytuacji, jak już zostało wspomniane.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-02-2009, 10:56
mstep mstep jest offline
Starszy Kumotr

Domyślnie

Jeśli chodzi o ubiór tłumacza natomiast, moim zdaniem najlepiej, gdy jest on, jakby to określić, o ton "za" prelegentem. Być może się z tym nie zgodzicie, ale wydaje mi się, że nawet jak mówca jest zwariowanym rockmanem, to tłumacz nie powinien z nim konkurować na dziury w spodniach czy też inne Trochę śmieszne porównanie mi przyszło do głowy, ale skojarzyłam to z panną młodą i druhną- nigdy druhna nie powinna się bardziej rzucać w oczy niż panna młoda, powinna ustępować ważności wydarzenia. Oczywiście tłumacz ma możliwość doboru ubrania w zależności od okazji i nie musi być szarą myszką, raczej chodzi mi o nierzucanie się w oczy. Nie powinien kraść uwagi odbiorców, osoba tłumacza powinna raczej kondensować ją na mówcy.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-02-2009, 11:11
mstep mstep jest offline
Starszy Kumotr

Domyślnie

Na koniec dodam jeszcze parę słów apropo samej mowy ciała, która, jak już zostało powiedziane, jest niezmiernie ważna. Ja osobiście bardzo zwracam na to uwagę u tłumaczy, tak samo jak na barwę głosu i sposób mówienia...Moje zdanie jest takie: nadmierna mowa ciała przeszkadza. Nie chodzi o to, żeby być sztywnym, bo nie mowa tu o odrobinie gestykulacji, tylko o tym, że niektórzy naprawdę nie mają świadomości tego, jak wyglądają od strony publiki. Machanie ręką, przewracanie oczami, "yyyy" kanie...Po prostu trzeba nad tym pracować i się pilnować. Nie rozumiem osób, które uważają to za ograniczanie własnej naturalności. To po prostu element pracy- kto jest na widoku publiczności, musi starać się jak najlepiej prezentować...
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Możesz wysyłać nowe wątki
Możesz wysyłać odpowiedzi
Możesz wysyłać załączniki
Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.