![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Korzystaliście kiedyś z platform e-learningowych do nauki gramatyki lub słówek? Uważacie to za skuteczne narzędzie do nauki języka?
Ja w ten sposób poszerzam swoje słownictwo, bo nudzi mnie wkuwanie słówek... Zauważam różnicę w szybkości i skuteczności przyswajania nowych słów/zwrotów, jednak forma jest dość monotonna... Jakie macie zdanie na ten temat? |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Brałam kiedyś udział w kursie językowych przez skype i korzystałam z platformy iknow (smart.fm) kiedy jeszcze dostęp był bezpłatny. Myślę, że jeśli nie masz fizycznej możliwości uczestnictwa w kursie, to jest to zdecydowanie pomocne rozwiązanie.
|
|
||||
|
||||
![]() Te platformy sąskuteczne dla osob bardzo aktywnych, jak najbardziej polecam w takich sytuacjach.
|
||||
![]() Idealne dla młodzieży uzależnionej od komputerów i uczulonych na książki i wszystko co ma książkopodobny wygląd x]
I wygodne. Ale ja wole sobie pobazgrolić na papierze ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Według mnie platformy są pomocne ze względu na multimedialny charakter kursów, co sprzyja poprawianiu zdolności językowych. Osobiście preferuję jednak ćwiczenia w wersjach papierowych, ale cóż zapewne to kwestia przyzwyczajenia.
|
|
||||
|
||||
![]() Według mnie takie portale jak Livemocha, oferujące naukę języka online wraz z odzewem ze strony użytkowników używających danego języka jako ojczystego, są dobrym wsparciem dla tradycyjnych metod papierowych. Z jednej strony wygodnie jest móc pracować przy laptopie, ale to jednak nie to samo co samodzielnie przygotowany plik fiszek, nad którymi się nasiedziało, albo pogreźdana podczas dzielnego zakuwania lista phrasal verbs
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Moim zdaniem takie platformy nie są dla wszystkich. Dlaczego? Otóż, aby taka nauka miała sens, trzeba mieć w sobie przede wszystkim dużo samodyscypliny i chęci do nauki. Jeżeli ktoś tego nie ma, to niestety ale nie zmobilizuje się do nauki... Osobiście jest to dla mnie fajna alternatywa i czasem sięgam na kursy e-learningowe, jednakże w 100 procentach wolę te na żywo.
|
|
||||
|
||||
![]() Tak, ja korzystałam z platformy, ale nie do końca do nauki słówek czy gramatyki tylko do rozwiązywania testów na studiach. Kiedyś myślałam, że taka nauka słownictwa itp. nie jest wystarczająca, że to nie to samo co praca z nauczycielem. Teraz jednak sama chciałabym spróbować nauki jęz. rosyjskiego właśnie przez platformę z powodu braku czasu na kursy poza domem. Może ktoś z Was miał już takie doświadczenia w nauce z tym właśnie językiem? Możecie coś polecić?
|
|
||||
|
||||
![]() Każda metoda nauki jest dobra, jęśli tylko towarzyszy jej silna motywacja i systematyczność. W przypadku kursów e-learningowych o to drugie jest nieraz trudno - wiem to z własnego doświadczenia
![]() |