![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Jak sądzicie, nauka którego języka bedzie przydatna w przyszłości?
|
|
||||
|
||||
![]() Chiński. Mysle ze ekspansja tego kraju powoli bedzie dotyczyc innych obszarow niz tylko gospodarki, a tym samym coraz popularniejszy zrobi sie rowniez ich jezyk.
|
|
||||
|
||||
![]() Zgadzam się, też jako pierwszy przyszedł mi do głowy chiński. Nawet na polskim rynku jest coraz większe zapotrzebowanie na tłumaczy tego języka, jest coraz więcej wymiany biznesowej między Chinami a zachodnimi państwami. Na dodatek gramatyka i struktura tego języka jest taka, żę od razu jesteśmy wrzuceni w inny świat, inne schematy myślenia, dużo bardziej uporządkowane, a tego chyba potrzeba dzisiejszemu światu.
|
|
||||
|
||||
![]() Mi również jako pierwszy do głowy przychodzi język chiński (ze względu na duże znaczenie Chin w zakresie np. handlu). Poza chińskim myślę, że przyszłościowe mogą być języki skandynawskie.
|
|
|||||
|
|||||
![]() Zgadzam się z poprzednikami, potwierdza to też zwiększająca się ciągle liczba osób wybierających sinologię, czy studia wschodnie. Wiem jednak od znajomych studentów, że są to kierunki bardzo wymagające. Myślę jednak, że ciężka praca może im się opłacić.
|
|
||||
|
||||
![]() Chiński jest przydatny, ale jeśli ma się czas i wytrwałość, bo to trudny język, a poziom A2 do niczego się nie nada. Sama utknęłam na tym etapie i profesjonalnie nie moge z tego jezyka skorzystać, bo w biznesie trzeba co najmniej B1-B2.
Natomiast przeglądając oferty pracy dla tlłumaczy powiem, że najczęściej widuję zapotrzebowanie na tłumaczy języka japońskiego. Za to do podróży po świecie polecam hiszpański; z tym językiem spotkałam się najwięcej razy, a dodam, że nie byłam nawet w Ameryce Południowej ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Myślę, że dominująca pozycja języka angielskiego jeszcze długo pozostanie niezachwiana.
|
|
||||
|
||||
![]() Niektórzy uważają, że językami przyszłości są Java, SQL, Python...
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Gringa odpowiedź idealna.
![]() Jeśli chodzi o języki mówione to zdecydowanie zgadzam się z resztą wypowiedzi, chiński jest coraz bardziej popularny. Według mnie całkiem popularny stał się również język hiszpański i w przyszłości będzie on również bardzo na czasie ze względu na jego masowe użycie w Ameryce Południowej, jak również w Ameryce Północnej. |
|
|||||
|
|||||
![]() Wydaje mi się, że chiński, angielski, hiszpański oraz arabski. Sama chciałabym nauczyć się tego ostatniego, bo wydaje się coraz bardziej potrzebny. Ale wszystko może się zmienić. I w sumie wydaje mi się, że należy patrzeć też bardziej lokalnie, tzn. co może Ci się przydać w danym regionie w danym okresie.
|