![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||||
|
|||||
![]() Nie wiem, czy o nie chodziło, ale przypomniało mi się to nagranie, które w zasadzie nie jest wywiadem, lecz przezabawnym, a przy tym sensownym i skłaniającym do refleksji monologiem:
[url]https://www.youtube.com/watch?v=75WFTHpOw8Y[/url] (Björk talking about her TV - YouTube) |
|
||||
|
||||
![]() Ja na początek zdecydowanie polecam utwory z jej pierwszych płyt - Debut i Post. Mają one w sobie już ten styl tak typowy dla Björk ale nie są jeszcze "dziwne" i tak bardzo eksperymentalne jak jej ostatnie krążki - Biophilia, Vulnicura i Utopia. Słuchając tych ostatnich można się szybko do niej zrazić, natomiast słuchając płyt w kolejności chronologicznej, zdecydowanie łatwiej jest docenić również najnowsze dzieła.
|
|
|||||
|
|||||
![]() Albo można zacząć od piosenek zespołu Sugarcubes, w którym śpiewała przed rozpoczęciem kariery solowej
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Zdecydowanie polecam "Tańcząc w ciemnościach"! Ten film rozdziera mi serce za każdym razem, kiedy go oglądam, ale to takie rozdzieranie, co oczyszcza duszę
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja o Bjork usłyszałam dzięki Gilmore Girls, w jednym z odcinków Rory i Lorelai zbudowały bałwana przypominającego właśnie tę piosenkarkę. A na koniec w soundtracku pojawiła się jej piosenka...
![]() |