![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Uważam, że uczenie się na studiach standardu jakim jest RP czy GA jest potrzebne, aby nie pogubić się w gąszczu różnych dialektów, aby mieć świadomość, co jest regułą a co nie. Posiadanie takiego punktu odniesienia jakim jest RP czy GA (czyli mowa standardowa) pozwala na lepszą organizację informacji o języku i na odnalezienie się w nim, zwłaszcza, że w praktyce (np. pracując w środowisku brytyjskim lub amerykańskim) będziemy mieć raczej na pewno do czynienia z dialektem. W moim przypadku, miałam wybór między grupą brytyjską i amerykańską choć wiem, że nie wszystkie anglistyki to oferowały. Tak więc byłoby bardzo dobrze, gdyby każdy student anglistyki miał taki wybór i ewentualnie późniejszą możliwość zmiany grupy, gdyby miał trudności z danym standardem.
|
||||
![]() mi się wydaje, że jednak ważniejsze niż nieskazitelny akcent jest nieskazitelna poprawność gramatyczna wypowiedzi
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Ale poważne błędy, tak gramatyczne, jak i "fonetyczne" mogą rzeczywiście poważnie utrudniać komunikację. |
|
||||
|
||||
![]() Z tego co sama zaobserowałam native speakerzy częściej zauważają błędy gramatyczne etc. w sytuacjach gdy ich rozmówca ma słabą wymowę. Natomiast im lepsza i bardziej native'owa jest wymowa, tym mniej widoczne dla native'ów są błędy. Nie wiem skąd to się bierze, ani dlaczego tak jest. Ale myślę, że jest to ciekawy temat.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja też uważam, że mimo wszystko jednak RP.
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Moim zdaniem warto. Akcentów jest tak wiele, że podczas nauki trzeba wręcz bazować na tym, który jest najbliższy ideałowi. RP takie jest. I nie chodzi tu o to, żeby być perfekcyjnym w wymowie i nie używać innych wersji, tylko żeby znać pewne uniwersalne zasady. W późniejszym czasie, bazując na nich, można pozwalać sobie na pewne zapożyczenia i modyfikacje.
|
|
||||
|
||||
![]() U mnie był wybór - albo fonetyka amerykańska, albo brytyjska. Uważam, że powinniśmy mieć prawo wyboru w takich kwestiach. Ja osobiście jestem fanką RP
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Wg mnie nie powinno się, RP jest bardzo upper-class i wśród ogółu budzi raczej negatywne skojarzenia niestety
|
|
||||
|
||||
![]() A ja myślę, że należy go mimo wszystko nauczać, jako że jest to pewnego rodzaju podstawa.
|