![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Co do present perfect i present perfect continuous - Michael Swan już w starym "Practical English Usage" z 1997 pisał, że ich użycie w amerykańskich angielskim jest coraz rzadsze. Jest to już "orzeczenie" w podręczniku, a zatem coś ciut poważniejszego niż tylko czyjeś odczucie. Mi osobiście wydaje się, że ta tendencja (rugowania czasów perfect) się utrzymuje.
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Nie mnie jednak, często też spotykam formę "I just did something". |
|
||||
|
||||
![]() Present Simple, Present Continous i Past Simple
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
1. Past Perfect i Past Perfect Continuous są używane... hm, umiarkowanie często, przynajmniej w Wielkiej Brytanii. Na pewno nie można wrzucać ich do jednego worka z Future Perfect i Future Perfect Continuous. 2. Future Perfect i Future Perfect Continuous nie są używane praktycznie nigdy i nie ma w ogóle sensu się ich uczyć. 3. Present Perfect Continuous jest używany dużo rzadziej niż Present Perfect i oba czasy są częściej używane w UK niż w USA. 4. Future Continuous jest używany mniej więcej tyle samo, co Past Continuous. |
|
||||
|
||||
![]() Pomimo tego, że w angielskim występuje tyle czasów to jako język jest uważany za jeden z łatwiejszych do nauczenia. Fenomenalne zjawisko! Na pewno sprawę ułatwia brak deklinacji, a jedynie występowanie dopełniacza saksońskiego i różnych końcówek czasowników.
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Ok może i te podane czasy są najbardziej przydatne. Ale sprawa wygląda nieco inaczej gdy mamy do czynienia z tekstem pisanym a nie językiem mówionym. Dzięki znajomości gramatyki można łatwo rozpracować bardziej skomplikowane teksty, bez tego ani rusz. Dlatego uważam, że uczenie wszystkich czasów nie jest wcale stratą czasu.
|
|
||||
|
||||
![]() wydaje mi się, że Polacy w dużej mierze nie korzystają i nie potrafią posługiwać się Present Perfect, a to przecież takie dobre narzędzie, które skraca dalsze tłumaczenie i jest kontekstem samym w sobie
![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Present Perfect jest jednym z najbardziej przydatnych czasów. Można go zastosować w wielu kontekstach. Rzeczywiście nie jest za często używany przez Polaków, a szkoda. Jedyną trudnośc sprawia opanowanie czasowników nieregularnych, ale i z tym można sobie spokojnie poradzić.
|
|
|||||
|
|||||
![]() Ja bym się ograniczyła do pięciu: Present Simple, Present Continous, Future Simple, Past Simple i Past Continous.
|