![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Chcąc mieć pełna swobodę wypowiadania się po angielsku, trzeba używać wszystkich czasów. Nie ma tu takich, które są używane rzadziej: częstotliwość ich stosowania zależy bowiem w dużym stopniu od medium, za pomocą którego język jest przekazywany. Dla przykładu, past perfect stosujemy z rzadka w mowie, jednak w przypadku powieści jest to narzędzie niezwykle przydatne do szeregowania zdarzeń i zachowania przejrzystości narracji.
|
|
||||
|
||||
![]() Znajomość czasów a ich używalność to dwie różne rzeczy. Ciężko mi uwierzyć w to, że w języku mówionym używasz regularnie 16 czasów. Oczywiście zgadzam się, że w języku pisanym spotkasz całą gamę tensów, ale my odnosimy się do używania języka na codzień.
|
|
||||
|
||||
![]() myślę, że należy znać wszystkie, ale faktem jest, że używane są najczęściej wspomniane "5", jako ciekawostka, czytałam kiedyś artykuł, że uczelnie w Anglii chętniej przyjmują obcokrajowców, gdyż okazuje się, że my lepiej znamy ich gramatykę niż rodowici Anglicy, w mowie potocznej nie posługują się całą gamą istniejących czasów, natomiast my w szkołach i na różnych prywatnych kursach poznajemy je wszystkie
![]() |
|
||||
|
||||
![]() hej!
moim zdaniem Present Simple, Present Continuous, Present Perfect, Past Simple ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Codziennie rozmawiam z klientami po angielsku i najczesciej uzywam present perfect, past simple, present simple, present continous oraz future simple! A takze strony bierne w tych czasach
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Moim zdaniem to Present Perfect i Past Simple
|
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
Ale jestesmy native speakerami tego jezyka, tak samo pewnie Niemcy czy Francuzi, czy Wlosi czy inni maja mniejsze pojecie o gramatyce swojego jezyka niz ci ktorzy ucza sie jej bo ucza sie danego jezyka jako obcego. A tu dorzucam jeszcze bardzo ciekawy artykul na temat czasow angielskich. Ja sie ich doliczylam 12, dziwi mnie wiec skad niektorzy biora liczbe 16, ale artykul lepiej to wszystko wyjasnia : [url]http://engleash.net/wszystkie-2-angielskie-czasy[/url]
Happiness is good health and a bad memory Ostatnio edytowane przez magnes25 : 07-09-2012 o 13:55. |
|
||||
|
||||
![]() Zgadzam się, że należy umieć wszystkie, ale prawdą jest, że sami native speakerzy przyznają, że na codzień wystarczą Present Simple, Simple Past, Present Perfect, Future Perfect i Past Perfect. Wiem to z własnego doświadczenia. To samo słyszałam od Polaków mieszkających na stałe w Anglii (podobno wystarczą 3 najprostsze czasy). Wydaje mi się, że w języku angielskim jest tyle różnych konstrukcji, które pozwalają ominąć czasy, że dogadanie się w codziennych sytuacjach nie stanowiłoby problemu.
|
|
||||
|
||||
![]() W szkołach uczą nas praktycznie wszystkich czasów, ale żeby porozumieć sie swobodnie wystarczą wg. mnie najprostszy przeszły i teraźniejszy czas. Jeżeli do terazniejszego dorzcimy will, od razu mamy przyszły, a past simple w wielu miejscach zastępuje present perfect, ktory nie jest uzywany- no bo po co utrudniać sobie życie
![]() |