![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Myślę, że to zagadnienie bywa też przydatne w nauce angielskiego - jeśli wie się jakiego pochodzenia są pewne słowa, wiadomo też jakie prefixy do nich dopasować (mgliście z językoznawstwa pamiętam, że są zasady stosujące się np. tylko do słów pochodzących z łaciny).
|
|
||||
|
||||
![]() Ostatnio dowiedziałam się że angielski ukradł zaimek 3 os. liczby mnogiej jak i całą jego odmianę (them, their) z języków skandynawskich, a konkretnie ze staronordyckiego. Aż się nie chce wierzyć że poza zapożyczeniami określajacymi nowe przedmioty język może też przywłaszczyć sobie słowa na coś tak podstawowego jak zaimki!
|
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Elektroniczna wersja słownika „Oxford Advanced Learner’s Dictionary” też ma słownik etymologiczny, z którego często korzystam, chociaż nie jest on zbyt wyczerpujący.
|
|
||||
|
||||
![]() Tak jak to wspomniano wcześniej wiele słów zostało zapożyczonych z łaciny i przede wszystkim francuskiego. Ogromny wpływ miał też staro-nordycki. Z tego język pochodzi chociażby zaimek "they" czy słowa takie jak "skirt"
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Podoba mi się pochodzenia słowa flower - c.1200, from O.Fr. "flor", które znaczyło nie tylko "flower, blossom" ale także "elite" czy "innocence, virginity".
|
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
The word comes from Old English hlǣfdige; the first part of the word is a mutated form of hlāf, "loaf, bread", also seen in the corresponding hlāford, "lord". The second part is usually taken to be from the root dig-, "to knead", seen also in dough; the sense development from bread-kneader, or bread-maker, or bread-shaper, to the ordinary meaning. Więc lord był obrońcą chleba, a lady - jego wykonawcą ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Jest jeden fajny słownik Oxford Old English Dictionary jak jesteś zainterysowany etymologia, Ja to już poprostu mam ją dosyć po pisałam pracę magisterską na wybranych słowach.
|
|
||||
|
||||
![]() Etymologia jest mega skomplikowana... ;p Ogólnie czasem zdarza się tak, że dwa słowa wyglądają podobnie, a wcale nie mają ze sobą nic wspólnego jeśli chodzi o pochodzenie... Często też w ogóle nie wiadomo, skąd się wzięło dane słowo... Jest zabawa
![]() ![]() |