![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
![]() Wypowiedzcie się, według mnie i Petera Trudgilla RP (Received Pronunciation) zanika i coraz mniej brytyjczyków używa RP. Czy warto więc uczyć go studentów filologii?
|
|
||||
|
||||
![]() moim zdaniem powinno się
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Też uważam, że powinno się uczyć RP, ale do pewnego poziomu. Potem każdy powinien mieć możliwość, by indywidualnie wybrać akcent, którym chce się posługiwać i móc się go uczyć. RP jest przez wielu uważane, za przestarzałe, a też często się spotykałam z wielkim zdziwieniem wśród Anglików posługując się RP; oni tego nie używają aż z taką przesadą jak mogłoby się wydawać
|
|
||||
|
||||
![]() Spotkałam się z opinią, że RP uważa się za 'posh accent'. Niektórzy mieszkańcy Wielkiej Brytanii śmieją się, że osoby używające RP brzmią jak królowa.
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Tak właśnie podchodzi się do RP - akcent przesadnie dokładny, pięknie brzmiący, nienaganny i bez skazy. Warto jest mieć jego świadomość i warto go znać, ale czy warto jest go nadużywać?
|
|
||||
|
||||
![]() Szczerze mówiąc mnie właśnie ta "królewska wymowa" odrzucila od nauki brytyjskiego i mówię z amerykańskim akcentem. Jak dla mnie RP to taka sztuka dla sztuki, która już niedługo wyjdzie z użycia.
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Wg mnie nie powinno się, RP jest bardzo upper-class i wśród ogółu budzi raczej negatywne skojarzenia niestety
|
|
||||
|
||||
![]() A ja myślę, że należy go mimo wszystko nauczać, jako że jest to pewnego rodzaju podstawa.
|
|
||||
|
||||
![]() RP może być dobrym punktem wyjściowym, bo tez spotkałem się ze zdaniem, że jest "posh".
|