![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||||
|
|||||
![]() Dołączam do klubu fanów języka Ebonics - czyli Afircan American English, czy też Vernacular. Oprócz tego, że fajnie się tego słucha, to jeszcze bawi!
|
|
||||
|
||||
![]() Podbijam! brytyjski - bardzo mi się podoba
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Bardzo lubię słuchać Brytyjczyków - rozpływam się słysząc ich akcent. I może to dziwne bo większości się nie podoba ale cóż - lubię specyficzną szkocką wymowę.
|
|
||||
|
||||
![]() Włosi świetnie gadają po angielsku^^
zawsze brzmią jak gangsterzy ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja uwielbiam akcent brytyjski
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Szczerze mówiąc zawsze lubiłem oba akcenty: amerykański i brytyjski.
Amerykański taki do życia, prosty, luźny. Brytyjski zawsze do czytania powieści, zwłaszcza w myśl rycerzy, smoków itp. Oba akcenty są świetne. |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Czy ktoś może ocenić, czy materiał Amy Walker na youtube [url]http://www.youtube.com/watch?v=3UgpfSp2t6k[/url] może być wiarygodną probką akcetów? |
|
||||
|
||||
![]() Moim marzeniem jest osiągnięcie typowego akcentu BrE
|
|
||||
|
||||
![]() Mając świra na punkcie USA mam rozdarte serce - z jednej strony podoba mi się elegancja akcentu brytyjskiego (mówię tu o RP) czy egzotyka niektórych regionalnych odmian (scouse!), z drugiej strony akcent amerykański jest częścią kultury tego kraju... Zatem ode mnie 50-50
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Na studiach bardzo kładziono nacisk na RP i muszę przyznać zakochałam się w tym akcencie, w jego brzmieniu, aspiracji. Wiem, że dla niektórych ludzi brzmi on śmiesznie, np rozmawiając z koleżanką użyłam słowa body wymawiając je po brytyjsku z 'o' i była bardzo zdziwiona, wręcz twierdziła ze to niepoprawnie, bo przecież mówi się 'badi'. Dla mnie jednak RP love 4 life
![]() |