![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Świetny pomysł... Chociaż i tak język polski jest dla mnie językiem obcym, a zdaje się że jestem jedyna na tym forum, jeśli chodzi o język ojczysty.
![]() Ostatnio edytowane przez karrazg : 01-06-2019 o 12:05. |
|
||||
|
||||
![]() Chociaż w sumie istnieją działy w których można pisać w języku innym niż ojczysty, tak więc wydaje mi się że większość zależy od naszej inwencji.
![]() Ostatnio edytowane przez karrazg : 01-06-2019 o 12:07. |
|
||||
|
||||
![]() Jestem RÓWNIEŻ jak najbardziej za utworzeniem forum W TAKIEJ WERSJI JĘZYKOWEJ, TOŻSAMEJ Z JĘZYKIEM, którego się uczymy. Po pierwsze ćwiczylibyśmy NA BIEŻĄCO interakcje językowe, a może nawet pojawiłyby się w trakcie jakieś problemy w zwrotach, które wspólnie byśmy przedyskutowali i rozwiali wątpliwości . Ja osobiście uczę się już od dłuższego czasu JĘZYKA ROSYJSKIEGO, jednak nigdy nie pozna się żadnego języka do końca doskonale i bezbłędnie - dlatego pisanie postów w języku obcym - popieram w 1000% - jednak różnice w poziomie znajomości języka mogłyby zmusić nas do pisania postu równolegle w polskiej wersji.
TAK CZY INACZEJ POMYSŁ JEST BARDZO NOWATORSKI I NA CZASIE, A PRZY OKAZJI MOŻNA BY WYKAZAĆ SIĘ ZNAJOMOŚCIĄ JĘZYKA ORAZ UTRWALAĆ ZWROTY I SAMODOSKONALIĆ POWSZECHNE STOSOWANIE BŁĘDNYCH SFORMUŁOWAŃ I stymulować POSZUKIWANIE PRAWIDŁOWYCH FORM ORAZ POPRAWę lub odnalezienie prawidłowych form zwrotów lub sformułowań językowych, bazując na formie i częstej ekwiwalecji językowej POPEŁNIONYCH BŁĘDÓW i prawidłowych form. Wszakże żadnego języka nie da się tłumaczyć dosłownie - jest to jedna z najważniejszych zasad w pracy tłumacza lub kandydata na tłumacza. |
|
||||
|
||||
![]() Również zapytania o terminy z języka angielskiego byłyby świetnym rozwiązaniem. Ponadto większość słowników językowych, dostępnych w internecie posiada definicje anglojęzyczne lub najbardziej rozbudowane opcje i zakres funkcji językowych właśnie w języku angielskim. Przy okazji angielskiej wersji forum, sam byłbym zmuszony do interpretacji postów, a przy okazji nauczyłbym się lepiej tego języka. Bo póki co nie znam go zbyt wybitnie.
![]() Ostatnio edytowane przez karrazg : 01-06-2019 o 12:17. |
|
||||
|
||||
![]() Też podoba mi się ten pomysł. I pewnie zaraz trzeba będzie organizować podział na kolejne języki obce, chociaż ciekawe może być: pytanie np. po angielsku, odpowiedź po niemiecku itd. Co wy na to?
|
|
|||||
|
|||||
![]() Widzę, że od ostatniego postu działu dalej nie ma. Czyżbyśmy już nie byli tacy skorzy do rozmów w wyuczonym języku obcym? Mnie interesuje j. rosyjski. Rozumiem, że pewne utrudnienie stanowi regulamin, który wymaga, aby wszystkie rozmowy były prowadzone w j. polskim.
Proszę o podpowiedź, jak możemy ruszyć z działem w j. obcym (może moderator?).
|
||||
![]() Także podbijam temat!
Jest to bardzo ciekawa idea, mam nadzieję, że jednak zostanie wprowadzona w życie. ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Uważam, ze nowy dział, w którym będzie można wypowiedzieć się w języku obcym byłby niezwykle ciekawy i rozwijający. Możliwość rozszerzenia słownictwa i nabrania nowego doświadczenia przyciągnie wielu użytkowników forum. Trzymam kciuki za otwarcie działu, szczególnie rosyjskojęzycznego.
|
|
||||
|
||||
![]() Świetny pomysł - kolejna wspaniała okazja do ćwiczenia języka.
|
|
|||||
|
|||||
![]() Pomysł doskonały, ale niestety jak na razie cisza... a zainteresowanych na pewno będzie sporo.
Ostatnio edytowane przez karrazg : 01-06-2019 o 12:19. |