![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Jeśli posiada się znajomość języka angielskiego i niderlandzkiego to norweski nie jest jakoś wybitnie ciężki
![]() ![]() Ostatnio edytowane przez venicequeen : 09-07-2014 o 19:26. |
|
|||||
|
|||||
![]() Również zaczynam przygodę z językiem norweskim i w związku z tym mam pytanie do osób, które już etap początkujący mają za sobą. Czy mógłby ktoś polecić jakieś ćwiczenia z wymową?
|
|
||||
|
||||
![]() Ja zaczęłam się uczyć na lektoracie dla filologów, ale nie miałam czasu na niego chodzić ze względu na 2 kierunki; zna ktoś może jakieś proste książki? Mogą być bajki dla dzieci, coś dla młodzieży...
Ostatnio edytowane przez venicequeen : 09-07-2014 o 19:28. |
|
|||||
|
|||||
![]() Ja zakupiłam sobie podręcznik na poziomie podstawowym Heleny Garczyńskiej pod wdzięcznym tytułem "Troll 1"
![]() ![]() Pozdrawiam |
|
||||
|
||||
![]() Ja norweskiego uczę się już od jakiegoś czasu, a wszystko z książki Stanisława Łęckiego „Vil du laere norsk?” plus posiłkowanie się słownikiem Minimum (obydwa tytuły z wydawnictwa Wiedza Powszechna).
Co do samego języka, to jest niezwykle intrygujący i interesujący, od wymowy, przez akcenty i ich różnorodność (w takim stosunkowo niezbyt zaludnionym kraju jak Norwegia), aż po ciekawostki gramatyczne. ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Witam wszystkich! Uczyłam się norweskiego na UW z super lektorką. Bardzo się w grupie zżyliśmy, a i nasza prowadząca organizowała nam dużo atrakcji, by język, a także kulturę norweska, nam przybliżyć. Mam z tego czasu podręcznik Stanisława Łęckiego "Norweski dla początkujących" oraz książki do nauki gramatyki norweskiej Kirsti MacDonald ¨Norsk Grammatikk for fremmedspraklige¨ wydawnictwa Grunnbok. Książki norweskie dostałam od znajomej właśnie z Norwegii. Wydaje się, że można się samemu nauczyć, trzeba dużo samozaparcia i systematyczności. Dużo słuchać filmów, wiadomości by się osłuchać. Mnie pomagała znajomość języka angielskiego, raz lektura - wówczas - niekonwencjonalnej historii języka angielskiego
![]() ![]() Ostatnio edytowane przez bearovski : 01-28-2015 o 13:42. |
|
||||
|
||||
![]() Jak szybko (chodzi mi o poświęcone godziny) można nauczyć się języka norweskiego w stopniu komunikatywnym? Czy na początek lepiej pójść na kurs czy lepiej zacząć samej a potem się doszkalać? Pytam, bo szalenie mnie interesuje ten kraj, a nie wiem, jak bardzo muszę się spiąć, by w wakacje móc się już tam jakoś dogadać
![]() Ostatnio edytowane przez venicequeen : 09-07-2014 o 19:38. |
|
||||
|
||||
![]() Powiedzcie konkretnie-to jest do wyuczenia się samemu czy nie?
|
|
||||
|
||||
![]() Wow, podziwiam tych co sami się uczą tego języka, wydaje mi się on trudny w wymowie. Nie jest też tak powszechny jak np. hiszpański, włoski itd.
|