![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Oczywiście, że jest to możliwe.
Znam Polaka, który mówi po rosyjsku jak prawdziwy Rosjanin; znam również Ukraińca, który mówi po polsku, jak Polak ![]() Nauczenie się gdzie w danym słowie pada akcent to jedno, natomiast nauczenie się prawidłowej wymowy poszczególnych głosek - to jest trudniejsze. Pamiętam fonetykę na studiach, jak mnie wykładowca męczył wymową poszczególnych dźwięków, które słabo mi szły. Praktyka czyni cuda. Oczywiście osłuchanie również. Rosyjskojęzyczne filmy, podcasty, rozmowy z Rosjanami. |
|
|||||
|
|||||
![]() Ja myślę, że można. Mam młodą prowadzącą na uczelni, mówi w języku rosyjskim zupełnie bez polskiego akcentu. Ale też znam osób rosyjskojęzycznych z Ukrainy, ktore mieszkają w Moskwie przez wiele lat i do tych czasów mają akcent ukraiński
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Na filologii rosyjskiej mieliśmy osobne zajęcia z fonetyki raz w tygodniu. Prowadził je Polak mówiący czystym rosyjskim. Zdołał nauczyć każdego w grupie sześciu (czy tam siedmiu? :P) typów intonacji, wszelakich upodobnień i odpodobnień spółgłoskowych itp. itd. Dla mnie jest to dowód na to, że praktyka i regularne długie ćwiczenia czynią cuda. Uważam, że mając odpowiedniego mentora można nauczyć się perfekcyjnie każdego akcentu
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Wiem po sobie, że akcent to kwestia wprawy. Gdy rozpoczynałam studia, nawet gdy miałam zaznaczony akcent w słowie, które miałam przeczytać, to nie umiałam poprawnie go wymówić. Po latach praktyki i przede wszystkim ciągłego kontaktu z językiem i kulturą rosyjską osiągnęłam swój cel. Poprawne akcentowanie przychodzi z czasem, łączy się z tematem intonacji. Opanowanie tej sztuki jest możliwe, tylko wymaga ciężkiej pracy
![]() |
|
||||
|
||||
![]() W nauce fonetyki na pewno pomaga słuch muzyczny ale i bez tego można w przyzwoitym stopniu opanować melodię języka i akcent. Na rynku jest naprawdę sporo książek do nauki fonetyki. Ja korzystałam z książki:
Сборник упражнений по фонетике и интонации русского языка Zoi Okoń Polecam również słuchanie i naukę piosenek ![]() |