![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() Z czym konkretnie masz problem? Czytasz, ale czytasz za wolno? To tylko kwestia wprawy w czytaniu, z czasem będzie lepiej. Nie rozpoznajesz znaków, które teoretycznie znasz? W takim wypadku trzeba jeszcze poćwiczyć same znaki. Skąd jest materiał, który próbujesz czytać? Dobrze by było zacząć od jakiegoś podręcznika dla początkujących, bo one mają spacje między wyrazami, a praktycznie wszystko inne nie, co czyni płynne odczytanie zdania praktycznie niemożliwym dla początkujących, bo nie widzą gdzie wyrazy się zaczynają i kończą. Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:54. Powód: drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() Znalazłem kilka darmowych książek na kindla właśnie dla początkujących. Rozpoznawanie liter nie idzie mi jeszcze na tyle płynnie, może to właśnie kwestia częstszych powtórek i oswojenia się z nimi. [url]http://indiegamemag.com/wp-content/uploads/2014/11/takos-japanese1.png[/url] Załączam obrazek z jednej z gier, z których miałem okazję korzystać. Nazywa się Japanese with Tako i jest dostępna na Androida oraz iOS. Poza normalną nauką krzaczków osoba ucząca się może utrwalić wiadomości przy pomocy interaktywnych minigier. Na obrazku restauracja, w której zwierzakom trzeba podać posiłek odpowiadający prawidłowej literce, inaczej będą głodne i niezadowolone ![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:58. Powód: drobne błędy językowe |
|
|||||
|
|||||
![]() Japoński ze wszystkich języków azjatyckich brzmi dla mnie najlepiej i mam sympatię do tego języka, trochę gadam dzięki anime
![]() ![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:58. Powód: drobne błędy językowe |
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:59. Powód: drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Dla mnie japoński to język zupełnie nielogiczny, złożenia też czasem niepokrywające się ze znakami.
No i język aglutynacyjny, więc zupełna nowość. Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 20:00. Powód: drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Nie ma czegoś takiego jak nielogiczny język, a już na pewno wszystkie języki wydają się nielogiczne jak się ich nie zna
![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 20:00. Powód: drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Mnie znaki na początku bardzo ciekawiły, niekoniecznie odrzucały. Teraz (po paru latach) nie robią mi różnicy, natomiast łapię się na tym, że nie umiem ich napisać z pamięci, nawet jeśli czytam bez zająknięcia.
Złożenia w większości są bardzo logiczne, nie da się narzekać. |
|
||||
|
||||
![]() Najgorsze jest w znakach właśnie to, że ich czynna znajomość zdaje się wyparowywać momentalnie. O ile przeczytanie i zrozumienie złożenia w tekście nie nastręcza większych problemów, to ich świadome użycie w piśmie jest wyzwaniem. Pocieszający jest fakt, że sami Japończycy też mają problem z pamiętaniem wszystkich. Zwłaszcza w czasach, kiedy wyręcza ich w tym komputer.
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Język jak każdy inny, da się nauczyć. Mnie osobiście kanji sprawiały satysfakcję na samym początku, na poziomie prostych rzeczowników. Bardziej skomplikowane złożenia trochę mnie denerwują, bo rzadko się używa i automatycznie wypadają z głowy. Na szczęście sami Japończycy ostatnio rzadko piszą ręcznie, więc oni też zapominają nieużywane znaki. Zawsze można sprawdzić szybko w telefonie.
Myślę, że do użytku hobbystycznego absolutnie wystarczy kana i podstawowe 100-200 kanji. Nie ma się co stresować bez potrzeby, a w miarę użytkowania popularniejsze 'trudne' znaki jakoś się zapamiętuje, nawet jeśli tylko biernie (bez umiejętności zapisu z pamięci). Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 20:02. Powód: drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Znam japoński biegle i chętnie go zareklamuję
![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 20:04. Powód: drobne błędy językowe |