![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Pgolabek, z tych co czytałem to np:
-"Smak języka" -"Wampir i inne opowiadania" - Kim Youngha (niezobowiązujące opowiadania) - "Zaopiekuj się moją mamą" (chyba najciekawsza, ale dość smutna książka) Ostatnio edytowane przez AnnaMaj : 10-11-2015 o 21:22. Powód: Błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Z innych książek koreańskich, które czytałam i które mogę polecić: "Smak języka" - niezła opowieść o zemście zranionej kobiety "Chwasty" - zbiór opowiadań, w większości historie odnoszą się do sytuacji politycznej Korei. "Zaopiekuj się moją mamą" - piękna i wzruszająca opowieść o rodzinie, a w szczególności o roli matki. Ostatnio zabrałam się za "Wampir i inne opowiadania", ale jeszcze za wcześnie, żeby wypowiedzieć się na jej temat. Słyszałam też, że godną polecenia książką jest: "Nasze szczęśliwe czasy", ale jeszcze nie udało mi się do niej dotrzeć. |
|
||||
|
||||
![]() Czytałam kilka książek Murakamiego, i nic; płytko. Orientalistką nie jestem, ale lubię odkrywać nową dobrą literaturę. Wynotowuję sobie podane przez bardziej doświadczonych kolegów nazwiska i na pewno po nie sięgnę. Ja mogę z kolei polecić pisarkę z kręgu kultury bardzo egzotycznej- Chimamandę Ngozi Adichie "Fioletowy hibiskus", "To coś na twojej szyi". Nazwy najnowszej książki nie cytuję, bo nie byłoby zagadki, o jakiej kulturze nieeuropejskiej mowa.
Ostatnio edytowane przez AnnaMaj : 10-11-2015 o 21:23. Powód: Drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Ostatnio edytowane przez AnnaMaj : 10-11-2015 o 21:23. Powód: Brak spacji |
|
||||
|
||||
![]() Przeczytałam Mo Yana "Kraina wódki" i nie jestem przekonana do tego autora. Po jednej przeczytanej książce autora się nie ocenia, może też nie jest to mój styl, jednak nie doszukałam się tam ani "realizmu magicznego" ani jakiegokolwiek innego realizmu, ani współczesnych Chin. Nie poleciłabym tej książki, ale planuję dać Panu Mo Yanowi jeszcze jedną szansę i kiedyś przeczytać "Obfite piersi..."
|
|
||||
|
||||
![]() Od kilku lat wydawnictwo Dialog specjalizuje się w tzw. "Czytankach orientalnych" to teksty w równoległych wersjach dwujęzycznych np. chińsko-polskie opowiadania Lu Xun'a
|
|
||||
|
||||
![]() Chciałam też polecić warszawskie wydawnictwo Tajfuny, które specjalizuje się w literaturze azjatyckiej
![]() |