![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Właśnie myślałam że Polacy w ogóle nienawidzą język rosyjski oraz ten kraj...Nawet najpierw w akademiku Polacy nie chcieli ze mną kontaktować bo myśleli, że jestem z Rosji...i tylko wtedy, gdy okazało się, że jestem najbliższą sąsiadką z Ukrainy to poszło lepiej.
Czy macie jakieś uprzedzenia wobec Rosjan? Ostatnio edytowane przez joa89 : 05-11-2014 o 19:15. |
|
||||
|
||||
![]() Niektórzy Polacy są rzeczywiście uprzedzeni w stosunku do Rosjan, jak i naszych innych sąsiadów zza wschodniej granicy. Nie wiem do końca z czego to wynika, bo tak na dobrą sprawę mamy z nimi więcej wspólnego niż z sąsiadami zza zachodniej granicy - chodzi mi przede wszystkim o podobne usposobienie.
Ja osobiście uczę się rosyjskiego już od 4 klasy szkoły podstawowej, nie zraziłam się, i kontynuuję ją nadal ![]() Nie przejmuj się tym, że nie chciano z Tobą rozmawiać. Bywają ludzie, którzy są ogólnie negatywnie nastawieni względem obcokrajowców, co zmienia się z czasem, gdy już lepiej poznają drugą osobę i w rzeczywistości okazuje się, że ich uprzedzenia były bezpodstawne ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Studiowałam filologię rosyjską trochę z przypadku, jednak nie żałuję, poznałam w sumie od podstaw ten język. Studiowanie tego języka było ciekawym doświadczeniem. Nie ma co się przejmować cyrylicą, która początkowo może sprawiać kłopot. Moim zdaniem wszystkie języki słowiańskie są niezwykłe i (czym nie wszystkie języki świata mogą się pochwalić) śpiewne. Patrzę w przyszłość pozytywnie, z nadzieją, że wróci do szkół, zwiększy się zainteresowanie nim.
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja studiowałam rosyjski z powołania, z zamiłowania do filologii - lubię czytać, pisać opowiadania, ale interesuję się też językoznawstwem i miałam z nim trochę do czynienia w szkole średniej. A ponadto, bardzo chciałam się nauczyć tego języka - do kontaktu z ludźmi Wschodu, do podróży, po to, aby mieć możliwość oglądania filmów po rosyjsku, słuchania radia w tym języku, i po to, aby z języka żyć - coś tłumaczyć, a także oprowadzać grupy - polskie - na Wschodzie lub rosyjskie, białoruskie, ukraińskie - tutaj.
Cóż, pasja i zacięcie do Wschodu słowiańskiego, które trwają u mnie aż szesnaście lat, zrobiły swoje. A uprzedzenia w stosunku do Rosjan i Ukraińców trochę też (Białorusini są lubiani; za wyjątkiem Łukaszenki) wynikają z historii, a czasem z podburzania mediów przeciwko Rosji. Niemniej jednak - nie należy brać sobie tego do serca ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja studiowałem wschodoznawstwo na UAM w Poznaniu bo zawsze interesował mnie wschód (Rosja i kraje byłego ZSRR). Tak mało uczą o geografii, historii, stosunkach politycznych w szkołach) i rosyjski był obowiązkowy, ale tak mi się spodobał, że uczę się go jeszcze po studiach
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() Ostatnio edytowane przez joa89 : 05-11-2014 o 19:17. |
|
||||
|
||||
![]() Po maturze zdecydowałem się na studia językowe, abu rozwijać moją pasję. W głowie miałem filologię angielską, ponieważ zawsze kochałem ten język i wiązałem z nim przyszłość. W końcu zdecydowałem się na filologię rosyjską z filologią angielską na UAM w Poznaniu. Przekonały mnie do tego opinie, że jeden język obcy dzisiaj to za mało na dobrą pracę. W języku rosyjskim zakochałem się natychmiastowo, kultura Rosji i byłych republik ZSRR bardzo mnie zafascynowała. Uprzedzenia w stosunku do Rosjan, Ukrainców? Słyszałem... Czy mogę je potwierdzić? Nie! Z mojego doświadczenia Rosjanie, Ukraińcy, a także mieszkańcy byłych republik są bardzo gościnni, rozmowni oraz chętni do pomocy.
|
|
||||
|
||||
![]() Myślę, że wiele osób nie ukrywa swojej niechęci do Rosjan, Ukraińców, czy Białorusinów. Nie wiem, czy są to podłoża historyczne, czy współczesne i polityczne, ale z doświadczenia wiem, że w zwykłych kontaktach międzyludzkich podziały zanikają. Ja zaczęłam uczyć się rosyjskiego przypadkiem i pokochałam ten język za jego melodyjność i bogactwo. Tak już zostało, a studia dały mi podstawy do tego by z fascynacji językiem uczynić pracę.
Ostatnio edytowane przez joa89 : 05-11-2014 o 19:18. |
|
||||
|
||||
![]() Bez względu na to, jak odnoszą się inni ludzie do j. rosyjskiego i jego nosicieli, ja uwielbiam ten język. Duża część mojej rodziny jest nosicielami rosyjskiego, może i to jest główną przyczyną tego, że i ja się uczę. Po drugie jest to bardzo ładny, melodyjny i bogaty język. Wiele rzeczy można przekazać po rosyjsku o wiele bardziej bogato niż po polsku. Są słowa, które nie mają odpowiedników polskich, przy czym ich etymologia jest ciekawa i zachęcająca do nauki. Poza tym rosyjskim posługuje się znaczna część społeczeństwa, to też trzeba brać pod uwagę. Po rosyjsku może porozumiewać się w wielu krajach. )
Ostatnio edytowane przez joa89 : 05-11-2014 o 19:19. |
|
||||
|
||||
![]() 1. Przede wszystkim ze względu na jego melodyjność. Nie ma nic piękniejszego niż te wszystkie konstrukcje intonacyjne IK 1, IK 2 itp. :P
2. Łatwo wchodzi do głowy. Niektóre słówka są bardzo podobne. 3. Fascynacja kulturą i tradycjami krajów rosyjskojęzycznych. |