![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Melodia języka!!! Dla mnie filologia była drugim kierunkiem. Miałam nadzieję, że poszerzy ona moje możliwości na rynku pracy.
|
|
||||
|
||||
![]() To bardzo piękny język. Jest dla mnie niczym muzyka...
|
|
||||
|
||||
![]() Urodziłam się pod koniec lat 90tych więc dla mnie rosyjski nie kojarzy mi się tak jak moim rodzicom czy dziadkom, którzy w latach szkolnych zmuszani byli do nauki i pisania listów w celu podtrzymania "przyjaźni polsko-radzieckiej". Kiedy w wieku kilku lat usłyszałam gdzieś piękną, rosyjską piosenkę zapragnęłam nauczyć się kiedyś tego języka. I udało się
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Studiuję rosyjski, bo chciałam poznać jeszcze jeden język, a rosyjski dla Polaków jest dość łatwy. No i denerwowalo mnie, że często nie mogłam się dogadać z klientami z Rosji za czasów pracy w sklepie z biżuterią.
Sporo Polaków ma uprzedzenia, ale chyba jednak zaliczyłabym ich do mniejszości. Przeważnie taka sytuacja wynika przede wszystkim z braku kontaktu z Rosjanami czy też Ukraińcami. Wielu nadal jest negatywnie nastawionych że względu na skomplikowana historię polsko - rosyjską. Ja jednak uważam, że najpierw należy poznać człowieka, a potem go oceniać. A historię najlepiej nieco zostawić dla historyków, bo cóż mogą zrobić współcześni Rosjanie, że ich przodkowie walczyli na wojnie i to często z przymusu? |
|
||||
|
||||
![]() W technikum miałam narzucony język rosyjski jako drugi język obcy i nie byłam z tego bardzo zadowolona.
Po 4 latach stwierdziłam, że jest to bardzo ciekawy język i szkoda by było zmarnować te 4 lata nauki, więc poszłam na studia z angielskim i rosyjskim. Podczas studiów odkryłam kulturę i historię Rosji, która mnie bardzo zainteresowała. Poza tym myślę, że rosyjski jest przydatny w kontaktach za naszą wschodnią granicą, natomiast po angielsku dogadamy się na Zachodzie. |
|
||||
|
||||
![]() Ja w sumie dopiero będę studiować, ale trochę z przypadku. Przez wiele lat planowałam filologię romańską, a w ostatniej chwili zmieniłam plan.
|
|
||||
|
||||
![]() To piękny język i bardzo melodyjny.
|
|
||||
|
||||
![]() Rzeczywiście rosyjski jest bardzo melodyjnym językiem. W ogóle podoba mi się cyrylica i lubię wschodnie języki.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja też jak wiele osób trafiłam na filologię rosyjską trochę z przypadku, bo nie wiedziałam co ze sobą zrobić, a język rosyjski podobał mi się brzmieniowo, przez co stwierdziłam spróbuję - najwyżej zrezygnuję. I spodobało mi się! Absolutnie nie żałuję, teraz, przeciwnie, wiążę swoją przyszłość z językiem rosyjskim.
|