![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Jakiś czas temu pewna dość medialna posłanka poprosiła, by jej "nie wciskano dziecka z kąpielą do brzucha".
![]() |
|
||||
|
||||
![]() "w każdym bądź razie" zamiast "w każdym razie"
"bynajmniej" używane zamiennie z "przynajmniej" "po największej linii oporu" zamiast "po linii największego oporu" wernisaż wystawy - wystarczy samo słowo "wernisaż", gdyż oznacza ono samo w sobie 'otwarcie wystawy' 23 kwiecień zamiast 23 kwietnia dwutysięczny osiemnasty zamiast dwa tysiące osiemnasty |
|
||||
|
||||
![]() Ja kiedyś powiedziałam *świętopogląd
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Pracuję w osobami z Ukrainy i błędów językowych mogę wymienić całe mnóstwo, poczynając od "idź tu" zamiast "chodź tu", co jeszcze jest w miarę zrozumiałe, poprzez oni "powią" zamiast "powiedzą", mylenie końcówek (na przykład nagminne używanie na końcu głoski "u" zamiast "y" - proszę o tłumaczeniu, zamiast o tłumaczenie) aż do bardziej skomplikowanych pomyłek typu "słyszysz ten zapach" (polskie słowo "czuć" i ukraińskie "czuty" to homonimy międzyjęzykowe, po ukraińsku "czuty" oznacza "słyszeć", stąd ten błąd).
|
|
||||
|
||||
![]() Tak zwane pleonazmy: cofnąć się do tyłu
, nadal kontynuować
, w dniu dzisiejszym...
Wynikają one z chęci nadawcy do szczególnej precyzyjności wypowiedzi, zaś w istocie są błędami. |
|
||||
|
||||
![]() Ja czasem się zamotam i do słowa za dużo napakuję "wy", np. zamiast "organizować" powiem "organizowywać". To boli, ale czasem wychodzą cudaczne i zabawne słowa.
|
|
||||
|
||||
![]() A śpiewała ktoś kiedyś w okolicach Bożego Narodzenia o pasterzach, "co paśli pod worem boły"?
![]() taka tam...TRUSKAWKA na torcie (ze sportowo-komentatorskich wpadek zapamiętane po wsze czasy) |
|
||||
|
||||
![]() Mnie najbardziej baw "spadać w dół"
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ostatnio usłyszałam od znajomej, że nie będzie owijać w papierek lakmusowy, ale i tak moim absolutnie ulubionym przejęzyczeniem są walety i zady, dzięki którym tematy szkolnych rozprawek nabierają niebywałego uroku – zady i walety wprowadzenia euro, walety i zady publicznych środków transportu itd.
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Mnie bawi "okres czasu" - nie wiem co autor miał na myśli, a także nadużywane "pod rząd".
|