![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Zdawał ktoś z was test onDaF z myślą o wyjeździe na DAAD? Jaka jest trudność tego testu?
Ostatnio edytowane przez Szypulka : 02-08-2015 o 17:05. Powód: rozpoczęcie tematu małą literą |
|
||||
|
||||
![]() Przykładowy:
[url]https://www.ondaf.de/gast/ondaf/info/beispieltest.jsp[/url] Ja zdawałam TestDaF (wiem wiem, że co innego) przed przyjęciem na regularne studia w Niemczech i moim zdnaiem byl śmiesznie prosty, tymbardziej, że w każdej z 4 części zadania były bardzo typowe tzn. niektórych wyrażeń czy zwrotów możnabyło się nauczyć prawie na pamieć z materiałów przygotowawczych. Myślę, że dużo zależy też od zasobu słownictwa. |
|
||||
|
||||
![]() Czyli jest to trochę tzw. "pic na wodę"?
|
|
||||
|
||||
![]() Hmmm...Moim zdaniem tak, ale uczelnie muszą mieć jakiś papierek i dowód, że coś tam się umie...Oczywiście płaci się za to niemałą kasę.
Jeżeli chodzi o poziom języka, to odbiega to trochę od rzeczywistości, bo jak sie później posłuchało kolegów czy koleżanek podczas wygłaszania referatów czy nawet na przerwie, to uszy więdły... Ale to moja subiektywna opinia. |
|
||||
|
||||
![]() Ja zdawałam ten test i nie jest on zbyt trudny. Dostaje się parę krótkich tekstów i należy jedynie uzupełnić luki w zdaniach. Więc nie można się za bardzo wykazać
![]() |
|
||||
|
||||
![]() moje koleżanki zdawały ten test i też mówiły, ze nie był trudny, a nie są jakieś wybitne
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Ja zdawałam. Rzeczywiście wypełnia się luki przed komputerem, jest spory zestaw tekstów i w zasadzie każdy ma inne.
Czy jest prosty? Trudno powiedzieć. Mam wrażenie, że to jest w sporej mierze test na inteligencję, a dokładniej na jakiś konkretny typ inteligencji (nikogo nie obrażając). Test poziomuje do C1 (najwyższa ocena to "C1 oder höher"), podają też wynik w procentach. U mnie na studiach (językowych) zdawało to parę osób, wszystkie z niemieckim na poziomie C1 lub więcej, a jednak wyniki były różne (od B2 do prawie maksa w wyniku procentowym). |
|
||||
|
||||
![]() Przygotowywałam dziewczyny do tego testu i Goethe-Zertifikat C1 i z pewnością Test DaF jest łatwiejszy, a daje te same możliwości, jeżeli chodzi o studiowanie w Niemczech. Testy znajdowałam w internecie, przykładowe z poprzednich lat i dodatkowo jest książka przygotowująca do tego testu, można zakupić.
Powodzenia ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Moi znajomi zdawali test DaF i bardzo miło to wspominają, więc faktycznie nie jest aż taki trudny. Osobiście zdawałam też C1 w Goethe-Institut, a teraz bym chciała przygotować się do C2, ale to już będzie konkretna robota
|