![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Witam wszystkich specjalistów
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Czy aby na pewno masz na myśli język duński?
![]() Ostatnio edytowane przez bearovski : 01-19-2015 o 18:20. |
|
||||
|
||||
![]() Na pewno, gdzie popełniłam błąd
![]() Ostatnio edytowane przez bearovski : 01-19-2015 o 18:20. |
|
||||
|
||||
![]() Z języków ugrofińskich mamy w Europie jedynie język fiński, estoński i węgierski (+ pomniejsze języki lokalne).
Duński jest językiem skandynawskim, z grupy języków germańskich, jest spokrewniony ze sporą ilością języków w Europie. Co jednak wcale nie oznacza, że nie jest trudny :P |
|
||||
|
||||
![]() W takim razie bardzo przepraszam, mój błąd. Dziękuję za wyjaśnienie. A jeśli orientujesz się w temacie, co przysparza największych problemów? Gramatyka, wymowa, kwestie składniowe? Zastanawiam się po prostu, czy warto w ogóle do niego przysiadać, jeśli nie mam do tego jakiejś bardzo płonącej pasji
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Nie uczyłam się nigdy duńskiego, umiem tylko po szwedzku
![]() ![]() Ostatnio edytowane przez bearovski : 01-19-2015 o 18:21. |
|
||||
|
||||
![]() Tak, ten argument zdecydowanie działa na jego korzyść
![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Owszem, na samym początku szwedzki tez wydaje się bardzo dziwaczny, ale jego wymowa jest znacznie bardziej przystępna niż wymowa duńskiego. Myślę, że przy obu językach wiele godzin słuchania jest nieodzowne. A duńskiego jak najbardziej się ucz
![]() Ostatnio edytowane przez bearovski : 01-19-2015 o 18:22. |
|
||||
|
||||
![]() W duńskim wielu rzeczy trzeba się nauczyć na pamięć, bo po prostu nie ma na to żadnych zasad. To trochę tak jak u nas z ortografią, część słów np. odmienia się z "ó" na "o", ale czasem musisz po prostu się czegoś nauczyć i zapamętać. Poza tym wymowa norweskiego i szwedzkiego jest łatwiejsza, moim zdaniem, ale rzeczywiście umiejętność posługiwania się tym językiem jest wielką zaletą.
|
|
||||
|
||||
![]() Wykładowcy na UAM twierdzą, że nie da się opanować duńskiej wymowy do takiego stopnia żeby nie brzmieć jak obcokrajowiec.
Ostatnio edytowane przez bearovski : 01-19-2015 o 18:23. |