![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
Potwierdzam Memrise jest naprawdę genialne. Sama się uczę z niej japońskiego ![]() Można też spróbować Busuu |
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Również polecam Memrise. Na Duolingo istnieje forum do zadawania pytań, gdzie odpowiada również moderator, native speaker. Co do Busuu, to tam niestety nie ma języków skandynawskich. A szkoda
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Polecam Duolingo. Nauka podzielona na bloki i nie zajmuje dużo czasu, a widać efekty.
|
|
||||
|
||||
![]() Zastanawiałam się właśnie, czy Memrise czy Duolingo lepsze; pamiętam, że jak kiedyś używałam to bardziej przypadło mi do gustu Memrise, ale tak dużo osób poleca Duolingo, że może od tamtego czasu coś się zmieniło? Wypróbuję zatem jeszcze raz, tym razem na szwedzkim.
|
|
||||
|
||||
![]() Duolingo ma zazwyczaj wymowę podawaną przez syntezator. Nauka jest podzielona na mniejsze porcje, co sprawia, że nie jesteśmy bombardowani milionem informacji.
Na memrise są kursy, które mają słówka z wymową i czasem są tam też wyrażenia (np. oficjalny kurs). Jednak jest tam dużo kursów, które mają tylko same słówka, bez wymowy, a czasem mogą się w nich zdarzyć błędy. |
|
||||
|
||||
![]() Szwedzki na Duolingo wymaga znajomości podstaw języka angielskiego. Można powtarzać, czy nawet uczyć się tych języków jednocześnie. Kurs szwedzkiego jest dużo krótszy, porównując z innymi językami jak: niemiecki, niderlandzki, norweski czy duński. Kurs szwedzkiego można przejść tak szybko, jak angielski dla Polaków. Najlepsze efekty daje podnoszenie każdej jednostki lekcyjnej na poziom 5 (wzrasta intensywność i poziom trudności ćwiczeń). Dla osób powtarzających szwedzki najlepszym rozwiązaniem jest szybkie zaliczanie całych działów, czy jednostek lekcyjnych poprzez zaliczanie testów (dozwolone są 4 błędy). Dla uczących się polecam zupełnie inny sposób. Najpierw naukę słownictwa z danej jednostki lekcyjnej, a dopiero wtedy przerobienie danej lekcji na Duolingo. Można to uzyskać poprzez korzystanie z Tinycards (fiszki). W tym aspekcie szwedzki bije inne kursy, bo ma całość słownictwa z kursu uporządkowaną według lekcji z kursu w wersji fiszek. Uczący się najpierw uczą się nowych słówek, a potem realizują lekcję z nimi związaną, podnosząc na piąty poziom.
Kod HTML:
https://tinycards.duolingo.com/ Większość osób uczących się szwedzkiego i tak rozpoczyna kursy z norweskiego, czy duńskiego. Nie polecam na początek, bo akurat te języki się nieco na początku mieszają. Można łączyć szwedzki z niemieckim, niderlandzkim, angielskim, rosyjskim i np. hiszpańskim. Wtedy nic się nie miesza... |
|
||||
|
||||
![]() Polecam aplikację 50 języków, 6000 words, quizlet, słownik Szwedzkiej Akademii Nauk oraz SAOL.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja wypróbowałam do tej pory jedynie Quizleta i Duolingo, oba polecam do zdobycia bardzo podstawowej wiedzy, przydatnego słownictwa i często używanych zwrotów.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja polecam aplikację EnOrEtt stworzoną przez Swedish for professionals. Aplikacja polega na decydowaniu czy dany rzeczownik w języku szwedzkim ma rodzajnik en czy ett, więc świetnie się nadaje na osób, które dopiero zaczynają naukę, ale też dla tych, którzy znają szwedzkim już całkiem dobrze.
|