![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Ja uwielbiam chiński za logikę konstukcji - znaki opowiadają całe historie np. 安 ān znaczy spokój a składa się z ze znaków kobieta女 nǚ i dach 宀 mián czyli spokój to kobieta pod dachem
![]() bīnguǎn - hotel ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja myślę, że to jest piękne zagłębić się w kulturę, poznać obyczaje tamtych ludzi, w ogóle poznać coś nowego i fascynującego, czego nie ma u nas.
|
|
|||||
|
|||||
![]() Uwielbiam języki orientalne za klasyfikatory. Łatwiej zrozumieć, o jaką rzecz komuś chodzi, jak doda klasyfikator.
Jeszcze komplementy w j. chińskim, są niełatwe do wyuczenia, ale teraz brakuje mi komplementów kierunkowych w j. polskim, bo brzmią one dość dziwnie (跳下来"spadać w dół w kierunku do nas"), ale po chińsku brzmi to naprawdę mądrze i lubię tego słuchać. Japoński też ładnie brzmi, ma bardzo logiczną i nietrudną gramatykę, łatwo było mi go się nauczyć w stopniu mnie zadowalającym. |
|
||||
|
||||
![]() Tak, jest coś pociągającego w tych klasyfikatorach.
Choć, jak się człowiek zaczyna zagłębiać w nie, to okazuje się, ze wiele z nich jest nieużywanych, bądź mało popularnych. Często się tez spotykałem z sytuacja, ze Japończyk liczył jakąś rzecz, która ma osobny klasyfikator (np. przyrządy na placu zabaw dla dzieci) używając popularnych metod, a zapytany nie wiedział, ze istnieje osobny klasyfikator na nie. Ciekawy przykład, z którym sie często spotkałem przy okazji robienia zakupów w supermarketach, są pałeczki. Zwyczajowo, gdy sie kupuje rzeczy do podgrzania, to przy ladzie oferują jednorazowe waribashi (pałeczki złączone, które sie separuje przed jedzeniem). Jako przedmiot podłużny i cylindryczny, można je liczyć na 〜本 (-hon). Maja one tez swój własny klasyfikator: 〜膳 (-zen). Jednak, najczęściej ekspedient pytając sie czy chcę pałeczki zadawał pytanie używając ogólnego japońskiego liczenia 〜つ (-tsu), którym teoretycznie można liczyć wszystko, ale jest bardzo nieprecyzyjne. |
|
||||
|
||||
![]() Ja za to chiński lubię za brak fleksji
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Za to , że pięknie brzmią.
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja myślę, że strach przed nauką języków orientalnych wynika z ich całkowicie odmiennego alfabetu oraz struktury gramatycznej. No ale dla chcącego nic trudnego
![]() |