![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() BTW, czy temat nie powinien zostać przeniesiony do działu języków orientalnych? Zrobiłabym to sama, ale moja funkcja moderatora nie sięga do 'Pozostałych języków".
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Oczywiście, że się da! Nie warto wmawiać sobie na siłę, że te języki są bardzo trudne. Mam za sobą zdany egzamin z języka chińskiego na poziomie C2 - nauka do tego egzaminu zajęła mi mniej więcej 6 lat. Wystarczy systematyczność i wytrwałość! Powodzenia!
|
|
||||
|
||||
![]() Wychodzę z założenia, że człowiek może nauczyć się wszystkiego, jeśli tylko potrafi być zdeterminowany i wytrwały. Co prawda, języki orientalne właśnie jak japoński i chiński są bardzo trudne do nauczenia, ale nie niemożliwe. Trzeba poświęcić temu dużo wolnego czasu oraz dużo cierpliwości. Ciężka praca zawsze się opłaca
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
A co do tego który język lepszy, to nie patrzyłbym pod kątem jakiejś wyimaginowanej ,,opłacalności". Zamiast na językach radziłbym się tu skupić na kulturze jako takiej i odpowiedzieć sobie na pytanie do którego z tych krajów czujesz większą sympatię, która kultura Cię pociąga, a język potraktować tu jako dodatek. Wbrew pozorom, ale nauka jakiegokolwiek zresztą języka to przede wszystkim poznawanie kultury danego obszaru. W przypadku języków azjatyckich nawet bardziej. Co komu po kimś kto zna chiński, a ogóle nie orientuję się w kulturze obszaru sinojęzycznego? Do tych języków i tych kultur trzeba dojrzeć, trzeba mieć odpowiednią ogładę, a nie uczyć się z nastawieniem w stylu ,,bo będę mógł zarabiać/czytać mangę w oryginale". |
|
||||
|
||||
![]() jasne, że można się ich nauczyć - znam ludzi, którzy całe lata temu nauczyli się hindi.
|
|
||||
|
||||
![]() Da się. Chiński jest trudniejszy od japońskiego bo występują w nim tony, ale za to japoński ma 3 rodzaje zapisu.
|