![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Chciałam poznać Wasze opinie na temat tego czasopisma. Jakiś czas temu kupowałam systematycznie, podobała mi się forma, możliwość odsłuchania niektórych tekstów. Po skończeniu studiów miałam wrażenie, że trochę mi się przejadło. Nie czułam też, żebym dalej rozwijała swoją znajomość francuskiego. Może znacie jakieś inne czasopisma dla osób uczących się francuskiego? Np. na wyższym poziomie, albo jakichś bardziej specjalistycznych?
|
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Czytam Français Présent sporadycznie, ale zawsze znajduję masę nowych/ciekawych informacji. Głownie dlatego że jestem na poziomie średniozaawansowanym i mam jeszcze wiele nauki francuskiego przed sobą. Dotąd nie natknęłam się na żadne inne czasopismo, więc chętnie się dowiem co czytacie
![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Bardzo podoba mi się ten magazyn. Nie ma w Polsce wiele takich gazet, a w tym jest wytłumaczone słownictwo dzięki czemu można się czegoś nauczyć oraz wiele ciekawych artykułów
![]() ![]()
|
||||
![]() Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Póki co nie widziałam innego czasopisma w stylu "Francias Present", a szkoda bo w każdym wydaniu są ciekawe artykuły. Dużą zaletą jest słowniczek chociaż przydałaby się wersja, gdzie najważniejsze pojęcia wytłumaczone są po francusku. Ciekawym rozwiązaniem byłyby także wersje tematyczne jak wspomniany wyżej " Business English".
|
|
||||
|
||||
![]() Kiedy zobaczyłam, że jest tworzona taka gazeta, bardzo się ucieszyłam. Również wydaje mi się, że jest to jedyny tego typu magazyn w Polsce. Prawdę mówiąć, pomimo atrakcyjnej szaty graficznej, zawartość nie zachwyca mnie. Sama szukam jakiś alternatyw. Jedną z nich jest czytanie artykułów prezentowanych w sieci przez takie czasopisma jak Figaro czy le Monde.
|
|
||||
|
||||
![]() Najwyższa półka to: 'Le monde diplomatique' i 'Le canard enchaine'.
|
|
||||
|
||||
![]() Są dostępne w Polsce?
|
|
||||
|
||||
![]() No właśnie treść mnie jakoś nie zachwyca, ale jeżeli chodzi o podszkolenie języka to bardzo dobre czasopismo i chyba jedyne takie w Polsce. Dla szukających czegoś więcej chyba pozostaje czytanie w internecie, choć nie jest to bardzo wygodne i wolałbym papierową wersję.
|