![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Pamiętam, że na zajęciach z historii kulturowej na filologii niderlandzkiej wykładowca puszczał nam właśnie ten filmik i był on bardzo przydatny w zrozumieniu tej różnicy. Zgadzam się też z poprzednikami, że różnica ta jest widoczna w nazwie języka, ponieważ kiedy mówi się niderlandzki, nie każdy wie jaki to język, dopiero używając niepoprawnej nazwy holenderski jest to w pełni jasne. A w rzeczywistości nazwa holenderski odnosi się jedynie do dialektu jednej z prowincji, a nie języka całego kraju.
|
|
||||
|
||||
![]() Miałam okazję oglądać ten filmik na jednych z zajęć, różnica jest ogromna, ale niestety nie wszyscy ją znają.
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Każdy kto się zetknął z rodowitym Holendrem się dowie. Mój serdeczny przyjaciel delikatnie mnie zbeształ i wyjaśnił. Filmik jednakowoż zacny i dużo wyjaśniający. A must!
|
|
||||
|
||||
![]() Super filmik.
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ciekawy filmik, dobre wyjaśnienie. Często gdy moja mama mówi, że jest z Polski (pracując w Kanadzie) słyszy: "Oh yes, Holland is beautiful".
|
|
|||||
|
|||||
![]() Ciekawy filmik! Ja z doświadczenie gdzieniegdzie jak powiem, że jestem from Poland ludzie słyszą Holland, więc opcja The Netherlands jest dla mnie zdecydowanie wygodniejsza i jak wspomnieli przedmowcy poprawna.
|
|
||||
|
||||
![]() Niedawno Holandia oficjalnie zmieniła swoją nazwę na Niderlandy. Wynikało to z dwóch powodów:
a) ujednolicenie nazewnictwa, b) nazwa "Holandia" kojarzyła się z narkotykami i prostytucją w Amsterdamie. [url]https://www.tvp.info/44763439/holandia-zmienia-nazwe-obecna-nie-kojarzy-sie-zbyt-dobrze[/url] |
|
||||
|
||||
![]() Przebywając w Holandii spotkałem się zarówno z formą "Nederland" i "Holland" używanej zamiennie. Wydaje mi się, że większość mieszkańców Holandii nie przywiązuje do tego aż tak dużej wagi.
|