![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Moim zdaniem i tak i nie. Na pewno dla klientów jest to pewne ograniczenie, jednakże właściciele czy sprzedawcy również zasługują na możliwość spędzenia niedzieli ze swoją rodziną.
|
|
||||
|
||||
![]() Nie.
Można wprowadzić inne rozwiązania aby pracownik miał czas dla rodziny - np wolne dwie niedziele dla niego, a przez resztę niedziel przychodzi do pracy. |
|
||||
|
||||
![]() Ja jestem za. Rozumiem, że Panie które pracują np. w biedronce chcą mieć wolne w niedziele, wtedy gdy dzieci są w domu. To pomaga troszkę spajać rodziny. Dobry pomysł. Nie rozumiem tych, którym to nie pasuje. Można zrobić zakupy w sobotę. A jak się nie zdąży, to zawsze można zamówić z restauracji. W czym problem? Jeden dzień w tygodniu zamknięte, a ludzie nie potrafią sobie poradzić. Porażka
|
|
||||
|
||||
![]() Jako osoba pracująca w gastronomii uważam, ze ten przepis to głupota. Dlaczego ludzie pracujący w handlu maja wolne, a ludzie pracujący w restauracjach, kinach musza pracować, by ci ludzie mogli sobie spędzić niedzielę z rodziną? Co więcej, odkąd wprowadzili niedzielę bez handlu, to co się dzieje w restauracjach w niedzielę to jakiś kabaret.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja myślę, że sama idea nie jest zła - zapewnienie ustawowo dnia wolnego w tygodniu wszystkim pracującym (chociaż tutaj pojawia się kwestia poruszona powyżej - w usługach i tak nie ma tego dnia wolnego), ale wprowadzona w bardzo nieumiejętny, odgórny sposób. Być może lepiej byłoby przyjrzeć się kodeksowi pracy i rozwiązać to na jego poziomie, niż stwarzać sztuczne ograniczenia, które skutkują tylko tym, że poszczególne sklepy usiłują znaleźć coraz to nowe sposoby, na obejście owych ograniczeń (niesławna Żabka).
|
|
||||
|
||||
![]() a co ze studentami, którzy właśnie wtedy mieli czas na to, żeby dorobić? Słaba akcja niestety. Oczywiście mogą zatrudnić się w usługach, ale zasób miejsc pracy się uszczuplił
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() Chorowanie w niedzielę też można sobie darować i zamknąć na jeden dzień pogotowie i szpitale. A czy kierowcy autobusów,pociągów i tramwajów? Można przecież w niedziele posiedzieć w domu. Teatr i kino też można sobie darować, po co aktorów i panie bileterki odciągać od ogniska domowego? Można by do tej listy dodać jeszcze parę innych zawodów. |