![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||||
|
|||||
![]() Cześć,
Zamieszczam tłumaczenie piosenki "Sway" i ciekawi mnie co nim myślicie. Nie jest to trudna piosenka, ale dodam, że chciałam aby był to przekład meliczny, więc oprócz oddania sensu liczył się dla mnie rym i rytm. Jednym słowem, aby dobrze się ją śpiewało. Sway When marimba rhythms start to play Dance with me, make me sway Like a lazy ocean hugs the shore Hold me close, sway me more Like a flower bending in the breeze Bend with me, sway with ease When we dance you have a way with me Stay with me, sway with me Other dancers may be on the floor Dear, but my eyes will see only you Only you have that magic technique When we sway I go weak I can hear the sounds of violins Long before it begins Make me thrill as only you know how Sway me smooth, sway me now Other dancers may be on the floor Dear, but my eyes will see only you Only you have the magic technique When we sway I go weak I can hear the sounds of violins Long before it begins Make me thrill as only you know how Sway me smooth, sway me now When marimba rhythms start to play Dance with me, make me sway Like a lazy ocean hugs the shore Hold me close, sway me more Like a flower bending in the breeze Bend with me, sway with ease When we dance you have a way with me Stay with me, sway with me When marimba start to play Hold me close, makes me sway Kołysz mnie Gdy marimby rytm rozlegnie się W tańcu chodź, rozkołysz mnie Jak leniwe fale tulą brzeg Przytul się, kołysz mnie Kołysz się leciutko tak jak kwiat Kiedy go głaszcze wiatr Gdy tańczymy znasz mój każdy gest, Ze mną bądź i kołysz mnie. I nieważne czy tańczy tu tłum Tylko ciebie odnajdzie mój wzrok, Tylko ty znasz ten magiczny krok Który zapiera dech Zanim jeszcze skrzypce zaczną brzmieć Ja już wiem, słyszę je Rozpal moje zmysły jeszcze raz kołysz mnie gładko tak I nieważne czy tańczy tu tłum Tylko ciebie odnajdzie mój wzrok, Tylko ty znasz ten magiczny krok Który zapiera dech Zanim jeszcze skrzypce zaczną brzmieć Ja już wiem, słyszę je Rozpal moje zmysły jeszcze raz kołysz mnie gładko tak Gdy marimby rytm rozlegnie się W tańcu chodź, rozkołysz mnie Jak leniwe fale tulą brzeg Przytul się, kołysz mnie Kołysz się leciutko tak jak kwiat Kiedy go głaszcze wiatr Gdy tańczymy znasz mój każdy gest, Ze mną bądź i kołysz mnie. Gdy marimby rytm rozlegnie się Przytul się, kołysz mnie |
|
||||
|
||||
![]() Moim zdaniem jeśli chodzi o rytmiczność i melodyjność tekstu to jest świetnie. Akurat szybko sobie przypomniałam ten kawałek, więc mogłam sobie zanucić w myślach i pasuje idealnie
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Twoje tłumaczenie niesamowicie mi się podoba, idealnie pasuje do melodii i jak tak sobie śpiewałam (
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() A może zdradzisz nam, jak przebiegał u Ciebie proces twórczy?
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() o właśnie, ja również chciałabym dowiedzieć się w jaki sposób tłumaczyła/eś . W którymś z wątków dotyczących tłumaczenia piosenki (nie pamiętam jakiej) przeczytałam,że autorka tłumaczyła z gitarą w ręku
![]() |
|
||||
|
||||
![]() No, no…muszę przyznać, że Twoje tłumaczenie bardzo mi się podoba. Jeśli chodzi o melodyjność to jest naprawdę idealnie..można bez problemu zaśpiewać po polsku
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Przede wszystkim bardzo dziękuję za miłe komentarze. Chętnie bym Wam zdradziła jakiś tajny sekret jak to tłumaczyłam, ale ja po prostu usiadłam, zaczęłam kombinować i poszło.
Przetłumaczyłam to głównie ze względu na mamę, która zakochała się w tej piosence i chciała wiedzieć o czym ona jest. Mi też się ona oczywiście bardzo podoba i muszę przyznać, że sprawiało mi to przyjemność. Jeśli chodzi o bardziej techniczne sprawy - ja nie tłumaczyłam z gitarą w ręku (bo nie umiem się takową posługiwać nawet w znikomym stopniu), ale na pewno ciągle ją sobie nuciłam, lub słuchałam przy tłumaczeniu tak aby melodyjnie się zgadzało i dobrze śpiewało. Przetłumaczyłam ją dość dawno, więc nie pamiętam już dokładnie, które momenty były szczególnie trudne ale wydaje mi się, że najwięcej zmian zrobiłam w tej zwrotce: I nieważne czy tańczy tu tłum Tylko ciebie odnajdzie mój wzrok, Tylko ty znasz ten magiczny krok Który zapiera dech W niektórych momentach nie zgadza się układ rymów, ale w oryginale nie jest on stały, więc stwierdziłam, że nie zrobi to wielkiej różnicy. |
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
I muszę się przyznać, że odkąd zajrzałam na ten wątek, cały czas za mną chodzi ta piosenka ![]() |