![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Zgadzam się ze wszystkimi powyższymi wypowiedziami. Właśnie ten kontekst miałem na myśli pisząc o połączeniu aplikacji memrise z Duolingo. Na memrise uczymy się tylko słówek i krótkich zwrotów, a na Duolingo uczymy się tych słówek, czy zwrotów w różnych kontekstach. Tam są już całe zdania. Są konkretne kursy na memrise dopasowane do kursu na Duolingo. I dlatego warto łączyć te kursy. Mamy wymagane powtórki (memrise) i kontekst (Duolingo). Warto jeszcze nadmienić, że obie aplikacje są nieco odmienne w zależności od urządzenia końcowego (wersja na smarfona czy komputer). Na smartfonie mamy więcej wymowy i łatwiejsze zadania, a na komputerze więcej pisania (ważniejsze w pracy tłumacza, wymaga aktywnego opanowania słownictwa). Dlatego warto korzystać z różnych urządzeń (Duolingo i memrise na komputerze i na smartfonie).
PS. Przy podnoszeniu umiejętności na wyższy poziom *(Duolingo) dostajemy zdania do pisania też na smarfonie. Zaczyna się najczęściej od poziomu 3. Ale warto podnosić umiejętności na najwyższy poziom (5). |
|
||||
|
||||
![]() Na studiach zawsze słyszałam, że słówek należy się uczyć w jakimś kontekście tzn. w jakimś wyrażeniu, którego często używa się w danym języku. Kolejnym etapem jest ułożenie kilku zdań z tym słowem. Najlepiej znaleźć jakąś aplikację, która będzie odpowiadała naszym potrzebom. Ja używam aplikacji Quizlet i serdecznie ją polecam.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja lubię obwiesić ściany w pokoju kartkami A4 z wypisanymi nowymi słówkami markerem dużymi literami. Wtedy jakoś chcąc nie chcąc oswajam się z nowym materiałem.
|
|
||||
|
||||
![]() Lubię czytać książki w danym języku, jeśli trafiam na słowo, z którym nigdy wcześniej się nie spotkałam, to próbuję wywnioskować je z kontekstu, a jeśli to się nie udaje, to wtedy sprawdzam jego znaczenie w słowniku. Potem staram się używać tych nowych słów podczas konwersacji albo pisania i zazwyczaj się udaje! Jeden z najprzyjemniejszych sposobów nauki.
|