![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() "Wziąść", "włanczać", "bynajmniej" zamiast "przynajmniej", "dwutysięczny osiemnasty" - bardzo często spotykane błędy.
|
|
||||
|
||||
![]() "Dwutysięczny osiemnasty" przypomniał mi podobny rażący błąd, który powiela naprawdę wielu ludzi... A mianowicie np. "dwudziesty wrzesień", "piętnasty sierpień". Srlsy? Przecież w roku jest tylko jeden wrzesień i jeden sierpień
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Errare humanum est - każdy musi starać sie korygować własne błedy.
|
|
||||
|
||||
![]() Popularne wśród dziennikarzy i podobnych: "przysłowiowa złotówka" zamiast "symboliczna złotówka" (i inne rzeczy określane przysłowiowymi, zamiast symbolicznymi).
|
|
||||
|
||||
![]() Mnie najbardziej irytują wielcy dziennikarze, którzy nie potrafią nawet dobrze zaakcentować słowa polityka. Bardzo często się to niestety zdarza.
Ostatnio edytowane przez Jeremi.546 : 04-21-2019 o 23:36. |
|
||||
|
||||
![]() Mnie najbardziej irytują w takim bądź razie oraz bynajmniej zamiast przynajmniej. Sama robię błędy językowe, ale znam osoby, które robią to nagminnie.
Ostatnio edytowane przez Jeremi.546 : 04-21-2019 o 23:31. |
|
||||
|
||||
![]() Ja kiedyś powiedziałam, że nie lubię odchodów, zamiast nie lubię obchodów (w domyśle lekarskich).
Ostatnio edytowane przez Jeremi.546 : 04-21-2019 o 23:32. |
|
||||
|
||||
![]() Mnie irytuję włanczać, zamiast włączać i rok dwutysięczny dziewiętnasty, zamiast dwa tysiące dziewiętnasty
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Kilka dni temu oglądając telewizję śniadaniową spotkałam się z określeniem "strasznie ładny". Nie jest to pierwszy raz i coraz bardziej zaczyna mnie irytować to określenie. Kolejne przykłady to słowa: włanczać i podawanie dat np. 18 luty zamiast 18 lutego.
|
|
||||
|
||||
![]() Mnie zawsze irytuje sławne "wyłanczać" czy "poszłem". To podstawy, ale niektórych nawet poprawa nie uświadomi, heh. "cofać się do tyłu" też jest ciekawe
|