![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Zauważyłam jakiś czas temu, że są piosenkarze z Wielkiej Brytanii, którzy w wywiadach mają typowy brytyjski akcent, natomiast w swoich piosenkach brzmią jak Amerykańscy wokaliści. Jak myślicie, skąd to się bierze?
|
|
||||
|
||||
![]() Też to zauważyłam. Pewnie Brytyjczycy zlecili jakieś badania które wykazały, że Amerykanie nie zrozumieją brytyjskiego akcentu więc chcąc sprzedawać płyty w USA muszą śpiewać po "amerykańsku" :-)
|
|
||||
|
||||
![]() Kiedyś oglądałam wywiad z jakimś brytyjskim zespolem, niestety nie pamiętam jakim. Zostało im zadanie wlaśnie to pytanie, dlaczego tak wiele brytyjskich zespołów śpiewa z amerykańkim akcentem. Odpowiedzieli, że po prostu brzmi to lepiej i melodyjniej i że gdyby śpiewali z brytyjskim akcentem brzmialoby to dziwnie.
|
|
||||
|
||||
![]() To prawda, że amerykański akcent dla większości ludzi brzmi przyjemniej, szczególnie w muzyce. Ale ja uwielbiam ten brytyjski i bardzo mnie cieszy, jak słyszę go w piosenkach.
|
|
||||
|
||||
![]() Nawet BBC poczyniło badania w tym kierunku i okazuje się, że wiele jest takich aktorów, którzy albo naśladują amerykański akcent w perfekcyjny sposób, albo mają ów akcent we krwi.
Bardzo ciekawy artykuł z przykładami filmowymi: [url]http://www.bbcamerica.com/anglophenia/2015/08/five-great-british-actors-whove-nailed-an-american-accent[/url] |
|
||||
|
||||
![]() Wydaje mi się, ze amerykański akcent jest bardziej płynny i być może dlatego łatwiejszy do śpiewania. Brytyjczykom łatwiej jest naśladować amerykański akcent niż vice versa (Amerykanie brytyjski) dlatego, ze od małego obcują z amerykańską pop kultura (większość filmów czy kreskówek nie jest przecież dubbingowana jeszcze raz z innym akcentem, skoro teoretycznie to ten sam język
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Myślę,że to chwyt marketingowy. Pewnie ponad połowa Amerykanów nie zrozumiała by typowego brytyjskiego akcentu
![]() Za przykład posłużę się zespołem z lat 90, East 17. Porównajcie ich dość płynny język "śpiewany", a następnie jakikolwiek wywiad z członkami zespołu (np. na Youtube). |
|
||||
|
||||
![]() A może brytyjski akcent jest zbyt "posh" dla piosenek pop a dla utworów rock byłby śmieszny
![]() |
|
||||
|
||||
![]() A ja właśnie uważam, że gdyby wszyscy anglofoni śpiewali piosenki z tym brytyjskim akcentem to byłyby ładniejsze.
![]() Ale fakt, amerykański jest bardziej melodyjny i taki lżejszy. |