![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Sama mam z tym problem. Mimo, iż rozumiem wszystko co się do mnie mówi, to często mam w sobie strach przed popełnieniem błędu gramatycznego. Chcę się wypowiedzieć szybko i płynnie ale czuję blokadę i kończę wypowiedź zazwyczaj krótkimi zdaniami. Myślę, że trening czyni mistrza, i najlepiej rozmowa w cztery oczy niż konwersacje online na czacie. Najłatwiej o kontakt z rodzimymi użytkowani języka obcego poprzez wyjazd i dłuższy pobyt w takim kraju. Można poszukać oprócz stypendium Erasmusa, inne programy np. staże, praktyki, czy też wolontariaty zagraniczne.
|
|
||||
|
||||
![]() Polecam serwis The Mixxer [url]http://www.language-exchanges.org/[/url] Można tam założyć konto, zaznaczyć języki, których chcemy się uczyć, nasz język ojczysty, a następnie wyszukać native speakerów zainteresowanych wymianą językową i dodać ich na Skype
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Polecam lekcje lub kursy prowadzone przez native speakerów. to pomaga przyzwyczaić się do akcentu, używania obcego języka i pomaga pokonać barierę językową, którą czuje pewnie każda osoba porozumiewająca się w języku obcym
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Nic odkrywczego nie napiszę, ale rozmowa z native speakerem jest chyba najlepsza. Mi bardzo wiele dał wyjazd za granicę, gdzie przestawiłem się głównie na angielski i przestałem analizować co mówię przekładając to na polski.
Grunt to nie blokować się gdy zrobi się błąd - native speakerzy też je popełniają ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Nie pozostaje nic innego tylko mówic. Ja wiem, że mogę powiedziec co zechcę, jednak jeśli chodzi o mnie wciąż pozostaje kwestia bariery językowej. Nie można na nią nic innego poradzic, tylko przełamac, a do tego najlepszy jest wyjazd w nieznane środowisko gdzie posługiwanie się językiem obcym jest jedynym rozwiązaniem.
|
|
||||
|
||||
![]() Jedyny sposób na przełamanie tej bariery językowej to mówić, mówić i jeszcze raz mówić. Nie ma innej możliwości. Najlepszym rozwiązaniem jest wyjechać lub znaleźć partnerów do rozmowy tam gdzie się aktualnie przebywa. Bardzo szybko okaże się, że rozmowa w obcym języku nie sprawia już trudności, a wręcz przeciwnie, jest czymś zupełnie naturalnym.
|