![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||||
|
|||||
![]() Cześć i czołem!
![]() Ciekawskie ze mnie stworzenie, a że jestem tu od niedawna, to miło będzie lepiej poznać Was forumowiczów. Czy są w naszym gronie poligloci, osoby biegle władające kilkoma językami? Jakimi władacie językami? I przede wszystkim jak Wam się to udało? ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Nie nazwałabym siebie poliglotą ale znam 3 języki, angielski bo uczyłam się od podstawówki, rosyjski od liceum ale na tym poprzestałam więc zapewne jest to poziom A1.... i niderlandzki bo takie wybrałam studia. Teraz celem jest niemiecki i ciągnięcie rosyjskiego, zobaczymy jak to wyjdzie
![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Chyba też nie jestem poliglotem, ale swobodnie posługuję się rosyjskim, ukraińskim, angielskim i polskim. Pierwszych 3 języków uczyłem się od dzieciństwa, polski zacząłem uczyć 3 lata temu. Właśnie, gdy zacząłem naukę języka polskiego, zauważyłem, że nie mogę normalnie posługiwać się językiem ukraińskim, ponieważ te języki mają sporo podobnego słownictwa. Taką sytuację też miała moja siostra, która przez całe życie uczyła się angielskiego, przyjechała mieszkać do Niemiec i ten angielski u niej prawie całkiem wyleciał z głowy, bo jest dużo podobieństwa między tymi językami
![]() |