![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Zakupiłam jakiś czas temu Wielki multimedialny słownik PWN, niemiecko-polski, polsko- niemiecki. Uważam, że jest po prostu super: 800 000 haseł i nieskomplikowana obsługa, jak i prosta instalacja. Można w nim nawet utworzyć własny słownik.
Dla mnie bomba ![]() Polecam! Ostatnio edytowane przez aniak : 09-06-2011 o 21:43. Powód: kwestie porządkowe |
|
||||
|
||||
![]() Ja polecam słownik pons-a. Jeśli chodzi o niemiecki jest świetny
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja z internetowych słowników również polecam PONS-a, ale nie zapominajmy też o używaniu słowników niemiecko-niemieckich, np. DUDEN-a. Poszerzają wiedzę i mamy pewność, że nasze tłumaczenie jest poprawne.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja bazuję na Dudenie, aczkolwiek nie tylko Woerterbuch, ale również na Bildwoerterbuch. Naprawdę fajny. Polecam
|
|
||||
|
||||
![]() Jeśli chodzi o słowniki internetowe, też korzystam głównie z PONS-a, z elektronicznych korzystam z Langenscheidta i oczywiście z DUDEN-a - i tutaj oprócz słownika "klasycznego" i wspomnianego obrazkowego polecam też słownik synonimów - ja tam często zaglądam.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja lubię nosić przy sobie Langenscheidta kieszonkowego. Do tej pory nieźle mi się z nim współpracuje
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja także najchętniej sięgam do PONS-a lub Ling.pl a poza tym jestem wierna DUDEN-owi i jego całej serii wraz z płytami dzięki którym wszystkie słowniki mogę mieć na komputerze a dotarcie do szukanego słowa zajmuje dosłownie sekundy
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Z ogólnych słowników internetowych polecam portal [url]http://dep.pl/dict_iso[/url] - obszerny słownik, na bieżąco aktualizowany. Zawiera także aktywne forum tłumaczy służących pomocą.
|
|
||||
|
||||
![]() Jeżeli chodzi o słowniki ogólne z j. niemieckiego to na myśl przychodzą mi trzy: DUDEN, PONS i Langenscheidt.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja mam jeszcze poza wymienionymi trzema Podręczny słownik niemiecko-polski Chodera, Kubica z Wiedzy Powszechnej (niestety w jedna stronę tylko, jak narazie)
|