![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Amerykański o brytyjski to dwa najpopularniejsze i najbardziej rozpowszechnione akcenty języka angielskiego. Zawsze bardzo podobał mi się akcent amerykański ale zauważyłam, że w wielu szkołach nie daje się mu zbyt wiele szans - nauczyciele uczą brytyjskiego, nagrania są brytyjskie, egzaminatorzy również.
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na nauczenie się amerykańskiego akcentu? Słuchacie radia, oglądacie CNN, filmy? Co polecacie? To pytanie kieruję zwłaszcza do tych, którzy mają słabość do akcentu amerykańskiego ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Osobiście mówię zdecydowanie bardziej z amerykańskim akcentem, którego nabyłam w Stanach jeszcze przed studiami. Niestety, niektóre słowa wtrącam bardziej po brytyjsku- wszystkiemu winiem nauczyciel fonetyki
![]() Jako fanka amerykańskiego akcentu polecam amerykańskie seriale- oglądanie, słuchanie i powtarzanie ciekawych zdań czy wyrażeń. Przyjemne z pożytecznym.
|
||||
![]() Ja akurat jestem fanką brytyjskiego akcentu, ale rozumiem, że amerykański ma swoich zwolenników. Sądzę, że najważniejsze jest, aby bardzo osłuchać się z akcentem. W przypadku amerykańskiego angielskiego nie jest to aż takie trudne. Przecież jesteśmy "wystawieni" głównie na amerykański (poprzez filmy, seriale, muzykę). Zgadzam się, ze znakomitą metodą jest powtarzanie (do nieprzytomności
![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Z tego co wiem, to istnieją pewne kursy amerykańskiego, ale to bardziej na biznes nastawione. Jednakże, warto podzwonić i popytać po jakiś szkołach językowych, może jakiś lektor się zgodzi na tego typu korki
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Oglądać jak najwięcej filmów w oryginale, słuchać radia. Samo się przyswaja, przynajmniej sama na sobie to zaobserwowałam
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Słuchać radia, oglądać filmy. Jeśli jest się studentem filologii, bądź ma się coś wspólnego z fonetyką- ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Jest wiele tekstów, tzw. tongue twisters, dzięki którym możemy popracować nad akcentem. Ja osobiście polecam ody do klamki- to świetny sposób na doskonalenie różnych zdolności językowych, nie tylko wymowy
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja słucham, oglądam i czytam. Trzeba ćwiczyć, bo cudów nie ma bez pracy.
|
|
|||||
|
|||||
![]() Kiedy na studiach uczylem sie amerykanskiej wymowy sluchalem duzo radia (okolo 3-4h dziennie, glownie [url]www.wabcradio.com[/url] z nowego jorku i [url]www.kgoam810.com[/url] z san francisco) i staralem sie powtarzac czesto kwestie, ktore tam byly wypowiedziane. Do tego cwiczylem z ksiazka Pronunciation Pairs, ktora polecam. Opiera sie na nauce wymowy slow, ktore roznia sie tylko kilkoma dzwiekami, dzieki czemu mozna latwo zlapac roznice. Do tego ksiazka American Accent Training autorstwa Ann Cook fajnie uczy szybkiej wymowy i laczenia dzwiekow tak jak to robia native speakerzy. Nasza prowadzaca zajecia z fonetyki zawsze mowila, ze najlepiej na poczatku bardzo wyolbrzymiac, mowic tak bardzo amerykansko, ze az amerykanie tak nie mowia. Dzieki temu nawyki zostana, a pozniej w zwyklej mowie juz bedziemy mowic normalnie, a cechy akcentu beda wskakiwac samoczynnie.
|
|
||||
|
||||
![]() U mnie właśnie też nacisk kładziony był głównie na brytyjski akcent - cała fonetyka właściwie dotyczyła brytyjskiego. Były zajęcia z amerykańskiego ale to rzeczywiście zdecydowanie za mało, żeby nabyć akcent.
Ja również słucham dużo radia i bardzo lubię oglądać seriale np. How I met your mother ![]() ![]() Myślicie, że człowiek dorosły, który nie mieszka w USA jest w stanie się wyuczyć akcentu? Ja miałam kolegę, który świetnie mówił po amerykańsku i zapytany skąd ma taki akcent odpowiedział, że ciągle ogląda seriale. Ale może po prostu ma słuch doskonały ![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Mozna tez krok po kroku uczyc sie amerykanskiego akcentu poprzez subskrypcje, dzieki ktorej dostajemy co jakis czas maila po angielsku ze wskazowkami jak skutecznie i latwo nauczyc sie amerykanskiego akcentu:
[url]http://www.learnamericanaccenthq.com/[/url] faktycznie pomaga! ![]() ![]() |