![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Bardzo dziękuję za odpowiedź! To chyba zacznę poważne poszukiwania jakiegoś kursu
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Uważam, że jest to świetny sposób nauki języka. Połączenie przyjemnego z pożytecznym. Wyjeżdżając za granice jesteśmy zmuszeni do rozmowy w obcym języku w restauracji czy na lotnisku. Również kupując bilet na stacji metra w maszynie w obcym języku jesteśmy w stanie go zrozumieć. Dzięki temu pozyskujemy więdzę, uczymy się nowych słówek a przede wszystkim poprawiamy akcent.
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Wiele moich znajomych po dłuższym pobycie zagranicą i przebywaniu wśród native'ów, poprawiło swój język, zdobyło doświadczenie i obycie w języku codziennym.
Myślę, że jest to jedno z lepszych doświadczeń, które można sobie zafundować jeżeli chcemy na poważnie nauczyć się języka. Z tego co słyszałam Erasmus nie jest na to najlepszą opcją, wszystko zależy od tego jak trafimy. Jeżeli będzie w kręgu Erasmusowców to są małe szanse, że nauczymy się języka (chyba że naszym celem jest polepszenie znajomości angielskiego). |
|
||||
|
||||
![]() No jasne, poza Ojczyzną masz bardzo dużo okazji do porozumiewania się w językach obcych i w większości przypadków musisz to robić, postępy są wtedy bardzo duże i szybko się uczysz.
|
|
||||
|
||||
![]() Myślę, że jest to jeden ze skuteczniejszych sposobów na naukę języka. Trudno wyobrazić sobie bardziej optymalne warunki, niż obcowanie z żywym językiem. Moje znajome, które wyjechały na Erasmusa do Hiszpanii i obecnie płynnie komunikują się w języku, są najlepszym dowodem.
|
|
||||
|
||||
![]() Podróżowanie to najlepszy sposób do nauki języka, znajdujesz się wtedy w sytuacjach w których musisz się porozumiewać w innym języku. Szybciej wtedy się uczymy.
|
|
||||
|
||||
![]() Podróże zmuszają do używania języka obcego. Moim zdaniem podróże to najlepszy sposób na przełamanie oporu przed używaniem języka obcego- nie ma takiej presji na perfekcję jak na kursach językowych albo w szkole, plus ludzie są raczej przyjaźnie nastawieni do obcokrajowców i chętnie pomagają.
|
|
||||
|
||||
![]() To jest naprawdę dobry sposób, ale żeby w pełni z niego skorzystać to raczej trzeba już znać podstawy. Mimo wszystko, czytałem o eksperymencie (przepraszam, to było dość dawno temu i nie mam źródła), gdzie w zamkniętym ośrodku zamieszkała grupa ludzi. Wszyscy poza jednym posługiwali się tym samym językiem. Osoba, która pozostała nie miała zielonego pojęcia o tym języku, nic a nic. Nie miała także dostępu do niczego co zawierało jej język. Po miesiącu tej osobie udało się nauczyć, w miarę biegle, języka reszty grupy. Niestety, tutaj jest pytanie jak można sprawnie przeżyć miesiąc za granicą nie mogąc się porozumiewać
![]() |