![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
![]() Zakupiłam ostatnio książkę THE STUFF OF THOUGHT autorstawa Stevena Pinklera , która traktuje o tym jak język którym się posługujemy, ten indywidualny, jak i dotyczący całego społeczeństwa, odzwierciedla to, jacy jesteśmy. Zastanawialiście się jak różnie społeczeństwa, narody różnie opisują świat?
|
|
||||
|
||||
![]() W zupełności się zgadzam z tym, że język kształtuje to kim jesteśmy, jak i otaczającą nas rzeczywistość. W gronie przyjaciół czy rodziny mamy swoje powiedzenia, które mają znaczenie tylko dla nas i nikogo innego. Dlatego też język, jest dzielony przez teoretyków na ten ogólny i ten właściwy tylko indywidualnemu użytkownikowi. Nie zastanawiałam się natomiast nad tym w bardziej globalnym sensie.
|
|
||||
|
||||
![]() Ostatnio słyszałam (podczas Europejskiego Dnia Języków Obcych - 26.09) piękne stwierdzenie :
"Języki obce kształtują naszą osobowość na nowo, nowy język to nowy Ty". Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. |
|
||||
|
||||
![]() Oczywiście jest to fantastyczne gdy możemy porozumiewać się ludźmi z różnych stron świata. Moja córka od przedszkola ma zajęcia prowadzone w języku niemieckim. W tym roku mogła bez problemu kupić sobie co chciała na wyjeździe i nie miała żadnych oporów aby mówić w obcym języku
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Różnice w używanych słowach do opisywania tych samych zjawisk poszerza horyzonty. Ewidentnie pozwala na niektóre kwestie spojrzeć z nieco innej perspektywy.
Cytat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja na Dniu Języków Obcych przeczytałam takie słowa:
“Znać inny język to jak posiadać drugą duszę.”‒ Charlemagne Też pięknie, prawda? |
|
||||
|
||||
![]() Język owszem, kształtuje obraz świata, ale także użytkownicy kształtują język. Nie można oddzielać tych dwóch rzeczy
|
|
||||
|
||||
![]() zgadzam się z stwierdzeniem, że nowy język nowy ty!
|
|
||||
|
||||
![]() Jest nawet taka teorie w językoznawstwie/socjolingwistyce, że język wpływa na postrzeganie świata. W seumie ciężko się z tym nie zgodzić. Niektóre społeczności mają x razy więcej określeń na daną rzecz/zjawisko niż my. Np. eskimosi potrafią wskazać xx rodzajów lodu/śniegu bo to ich rzeczywistość, kiedy my mamy ich tylko kilka.
|
|
|||||
|
|||||
![]() Dlatego też język, jest dzielony przez teoretyków na ten ogólny i ten właściwy.
|