Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #21  
Stary 08-24-2011, 12:50
pweronika pweronika jest offline
Starszy Kumotr
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 93
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez tulipe87 Pokaż post
Ja mam nieprzyjemne doświadczenia z tym programem Bardzo się namęczyłam, żeby plik word był podobny do pdf, np. mimo że zaznaczałam najpierw obraz a potem na nim tekst (po kilka razy próbowałam) to i tak zazwyczaj nie widział tekstu. Sam pomysł na program jest bardzo ciekawy i przydatny, jednakże jest on niedopracowany moim zdaniem.
Mam dokładnie ten sam problem
Odpowiedź z Cytowaniem
  #22  
Stary 08-24-2011, 12:51
saimaa's Avatar
saimaa saimaa jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Miejscowość: Gliwice
Posty: 129
Domyślnie

Ja również miałam okropne trudności z konwersją tej ulotki. Po wielu próbach w końcu stanęło na tym, że wersję najbardziej podobną graficznie do oryginału zapisałam i potem poprawiałam ręcznie. Te pola z kolorowym tłem np. Priorytety, About Polska itd. to zrobiłam jak zwykły tekst z białą czcionką a w osobnym pliku wyeksportowałam z pdf tylko te kolorowe kształty i potem je wklejałam do Worda... Ręcznie poprawiałam tabelki, przesuwałam tekst gdzie tylko się dało bo ogólnie nie mieściło mi się to na 2 str. Straszna masakra, zabawa na kilka godzin. Po tym wszystkim czułam się bardziej jak jakiś nieudolny grafik komputerowy, a tłumaczenie było jeszcze nietknięte. Na szczęście Deja Vu w .doc czyta mi wszystko, w całości mam w sumie 162 segmenty.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #23  
Stary 08-24-2011, 15:30
pweronika pweronika jest offline
Starszy Kumotr
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 93
Domyślnie

Jednak funkcja "odczytaj obszar" zadziałała. Udało mi się ułożyć ulotkę prawie identycznie. Tym, którzy dopiero mają pracę z ABBYY przed sobą polecam dzielić stronę na duże obszary obrazu (3-4 na stronę) i w nich zaznaczać pola tekstowe, z których każde trzeba odznaczyć poprzez "odczytaj obszar". Dzięki temu łatwiej będzie rozmieścić duże obrazy na stronie a do nich dopasuje się tylko teksty tak, aby każdy był w swojej ramce. W ten sposób pozaznaczany tekst zapisałam jako 'doc' i Deja Vu nie miał problemu z odczytaniem go.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #24  
Stary 08-24-2011, 15:42
nikla nikla jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 166
Domyślnie

Mnie tez się jakoś udało Chociaż sporo czasu nad tym spędziłam... jak to ktoś napisał w wątku "zadanie 4 z 12" trzeba sobie radzic jak można, wszystkimi możliwymi sposobami
Odpowiedź z Cytowaniem
  #25  
Stary 08-24-2011, 16:54
alinorak alinorak jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 99
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez pweronika Pokaż post
Jednak funkcja "odczytaj obszar" zadziałała. Udało mi się ułożyć ulotkę prawie identycznie. Tym, którzy dopiero mają pracę z ABBYY przed sobą polecam dzielić stronę na duże obszary obrazu (3-4 na stronę) i w nich zaznaczać pola tekstowe, z których każde trzeba odznaczyć poprzez "odczytaj obszar". Dzięki temu łatwiej będzie rozmieścić duże obrazy na stronie a do nich dopasuje się tylko teksty tak, aby każdy był w swojej ramce. W ten sposób pozaznaczany tekst zapisałam jako 'doc' i Deja Vu nie miał problemu z odczytaniem go.
Mnie się nie pojawia funkcja "odczytaj obszar" i też już mi słabo od tego programu poza tym, gdy dzielę stronę na duże obszary, a potem zaznaczam w nich tekst, to po skonwertowaniu tekst się nakłada. A gdy staram się 'poukładać' tekst w Wordzie, to robi się straszny bałagan, bo tekst skacze po całej stronie
Czy ktoś ma jeszcze jakieś cenne rady, uwagi, spostrzeżenia? Czy po prostu łączymy się w bólu...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #26  
Stary 08-24-2011, 17:22
a_g_a a_g_a jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 117
Domyślnie

Ja mam taki problem: w Deja Vu niektóre segmenty są podwojone. Wygląda, jakby np. dane okno z ulotki było w Wordzie wstawione 2 razy, ale tak nie jest. Ktoś ma podobnie lub wie, co jest tego przyczyną?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #27  
Stary 08-24-2011, 17:33
dagmara2011 dagmara2011 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Miejscowość: Lublin
Posty: 98
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez alinorak Pokaż post
Mnie się nie pojawia funkcja "odczytaj obszar" i też już mi słabo od tego programu poza tym, gdy dzielę stronę na duże obszary, a potem zaznaczam w nich tekst, to po skonwertowaniu tekst się nakłada. A gdy staram się 'poukładać' tekst w Wordzie, to robi się straszny bałagan, bo tekst skacze po całej stronie
Czy ktoś ma jeszcze jakieś cenne rady, uwagi, spostrzeżenia? Czy po prostu łączymy się w bólu...
ja mam dokładnie ten sam problem...i już nie wiem co mam robić żeby w końcu było dobrze
Odpowiedź z Cytowaniem
  #28  
Stary 08-24-2011, 17:35
filoaga filoaga jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 125
Domyślnie

Nadal nie rozumiem w jaki sposób posługiwać się tym programem. W momencie gdy np. tekst znajduje się na grafice, po zaznaczeniu obszaru grafiki a potem na nim tekstu, w wordzie tekst jest podwójny, bo i na obrazku i na tekscie.... bez sensu!!!!!! kompletna paranoja...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #29  
Stary 08-24-2011, 17:39
ebuczynska ebuczynska jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 113
Domyślnie

Ja też już powoli tracę nadzieję, że uda mi się to ogarnąć. Totalna masakra. Próbowałam wszystkiego i nie działa. Nie wyświetla mi się opcja odczytaj obszar! Co robić?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #30  
Stary 08-24-2011, 17:40
filoaga filoaga jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 125
Domyślnie

i tak w ogóle też nie mam opcji odczytaj obszar... gdzie to macie?
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów
Możesz wysyłać nowe wątki
Możesz wysyłać odpowiedzi
Możesz wysyłać załączniki
Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
EmotikonyWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Przejdź do forum




Powered by: vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.