Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #11  
Stary 08-23-2011, 21:06
monique_m monique_m jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 123
Domyślnie

Ja zapisałam skonwertowany plik z rozszerzeniem rtf (rich tekst format), a nie doc, bo w tym przypadku plik w Deja Vu wcale nie chciał mi się otworzyć. Przy rozszerzeniu rtf wszystko się do Deja Vu importowało (mam nadzieję, bo nie zrobiłam jeszcze całego tłumaczenia).
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Stary 08-23-2011, 21:21
ebuczynska ebuczynska jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 113
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez rzustin2 Pokaż post
Musisz zaznaczyć wszystkie cienie jako obraz (w ABBY). Ja tak zrobiłam i Wordzie wszystko jest idealnie odwzorowane ale niestety program Deja Vu nie widzi (chyba przez to) tekstu np. w tabelkach, mimo że zaznaczyłam to jako tekst. A jak próbowałam zrobić 2 skonwertowane pliki: jeden z grafiką a drugi z tekstem to program Deja Vu już tego nie otwiera.
Ja tak zrobiłam, tzn. oznaczyłam cienie jako obraz i potem tekst w tym obrazie, ale w Wordzie wszystko mi nachodzi na siebie, tzn. obraz jest razem z tekstem i dodatkowy tekst na tym.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Stary 08-23-2011, 23:16
bezon bezon jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Miejscowość: Gliwice - Kraków
Posty: 215
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez rzustin2 Pokaż post
Musisz zaznaczyć wszystkie cienie jako obraz (w ABBY). Ja tak zrobiłam i Wordzie wszystko jest idealnie odwzorowane ale niestety program Deja Vu nie widzi (chyba przez to) tekstu np. w tabelkach, mimo że zaznaczyłam to jako tekst. A jak próbowałam zrobić 2 skonwertowane pliki: jeden z grafiką a drugi z tekstem to program Deja Vu już tego nie otwiera.
Właśnie tego fragmentu z instrukcji nie ogarnąłem.. po kolei, można zrobić dwa pliki, jeden z samą grafiką, a drugi tylko z tekstem, tak? A jak to można później nałożyć? :>

Próbowałem z formatem rtf, ale Deja Vu też mi tego nie czyta (oprócz kilku pierwszych linijek).

Ech, a ten program wydawał się taki prosty i przyjemny.. No, ale pozostało mi jeszcze 37 prób
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Stary 08-23-2011, 23:35
bumpy bumpy jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 170
Domyślnie

Ktoś powinien napisać "Wielką Xięgę Przypadków Wszelakich dla Programu ABBYY PDF Transformer 3 Używających A Zrozumieć Go Probujących".

Też zapisałem konwersję w rtf i Deja Vu przeczytał wszystko, nawet to, czego nie ma, a co, jak się później okazuje, nagle w pliku wyjściowym się pojawia albo znika.
Nie wiem, od czego zależy to, czy program przeczyta tekst na obrazie czy nie. Niektóre teksty czyta pięknie, a niektórych nie może i koniec. Myślę, że najlepszym wyjściem w tej sytuacji jest i tak "manłalna" ingerencja tłumacza, czyli dłubanie...
__________________
Panie, ja nie architekt, kafle kładę. Każą kłaść, kładę, nie każą, nie kładę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Stary 08-24-2011, 00:28
McEwa McEwa jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 136
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez bumpy Pokaż post
Ktoś powinien napisać "Wielką Xięgę Przypadków Wszelakich dla Programu ABBYY PDF Transformer 3 Używających A Zrozumieć Go Probujących"
Popieram!!! Na pewno stanie się beststellerem a i ja z chęcią kupię egzemplarz! Najlepiej dołączyć do tego skroconą instrukcję DeyaVu w 15 minut! Ja już tyle razy to konwertowalam i za każdym razem pierwszą stronę Ms Word źle mi czyta. Wszystko jest poprzestawiane i ponakładane na siebie, a jak próbuje poprzestawiać to się nie udaje Już próbowałam nawet oznaczyć fragmenty tekstu jako tabelki żeby mi się tym lepiej manewrowało w Wordzie, ale nic z tego, wcale lepiej nie było.
To te cienie też trzeba oznaczyć i te pola kolorowe: Priorytety, Miasta prezydencji też? Bo ja szczerz mówiąc sobie darowałam Uuppss..
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Stary 08-24-2011, 01:24
bigapple bigapple jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 95
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez bezon Pokaż post
Właśnie tego fragmentu z instrukcji nie ogarnąłem.. po kolei, można zrobić dwa pliki, jeden z samą grafiką, a drugi tylko z tekstem, tak? A jak to można później nałożyć? :>

Próbowałem z formatem rtf, ale Deja Vu też mi tego nie czyta (oprócz kilku pierwszych linijek).

Ech, a ten program wydawał się taki prosty i przyjemny.. No, ale pozostało mi jeszcze 37 prób
jeszcze w ABBYY: kliknij na tabelkę, potem kliknij prawy przycisk myszki i powinna się pojawić funkcja 'odczytaj obszar' , jak się pojawi to kliknij. Proponowałabym z każdym obszaren tekstu tak zrobić. Ja też zapisałam w rtf i przeczytało wszystko. W .doc również deja vu nic nie widział. mam nadzieję, że pomogłam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Stary 08-24-2011, 01:44
tulipe87 tulipe87 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 103
Domyślnie

Ja mam nieprzyjemne doświadczenia z tym programem Bardzo się namęczyłam, żeby plik word był podobny do pdf, np. mimo że zaznaczałam najpierw obraz a potem na nim tekst (po kilka razy próbowałam) to i tak zazwyczaj nie widział tekstu. Sam pomysł na program jest bardzo ciekawy i przydatny, jednakże jest on niedopracowany moim zdaniem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Stary 08-24-2011, 10:04
bigapple bigapple jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Posty: 95
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez ebuczynska Pokaż post
Ja tak zrobiłam, tzn. oznaczyłam cienie jako obraz i potem tekst w tym obrazie, ale w Wordzie wszystko mi nachodzi na siebie, tzn. obraz jest razem z tekstem i dodatkowy tekst na tym.
jeszcze w ABBYY: kliknij na tabelkę, potem kliknij prawy przycisk myszki i powinna się pojawić funkcja 'odczytaj obszar' , jak się pojawi to kliknij. Proponowałabym z każdym obszaren tekstu tak zrobić. Ja też zapisałam w rtf i przeczytało wszystko. W .doc również deja vu nic nie widział. mam nadzieję, że pomogłam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Stary 08-24-2011, 11:37
Urke Urke jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Miejscowość: Wołomin
Posty: 137
Domyślnie

Ja też się strasznie namęczyłam z tym programem, żeby to w ogóle graficznie przypominało tekst źródłowy. Z dwóch stron po przeniesieniu do Worda zrobiły mi się cztery. Część tekstu przeniesiona została dobrze, część całkowicie nie tu, gdzie być powinna (mimo że oba fragmenty zaznaczyłam w ten sam sposób). Również tekst nachodzący na grafikę wszędzie przeniósł się poprawnie, tylko w jednym przypadku źle (widoczne były tylko ostatnie litery) mimo że w ten sam sposób zaznaczyłam wszystkie te fragmenty. W rezultacie musiałam ręcznie wszystko poprawiać i bawiłam się z tym kilka godzin. Deja Vu mi tego przekształconego już dokumentu nie czyta (też próbowałam z rtf), więc już zrezygnowałam z zabawy i stwierdziłam, że prędzej ręcznie przetłumaczę te 2 strony niż przeniosę to do Deja Vu.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Stary 08-24-2011, 11:43
kasik2485 kasik2485 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jun 2011
Posty: 137
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez bigapple Pokaż post
jeszcze w ABBYY: kliknij na tabelkę, potem kliknij prawy przycisk myszki i powinna się pojawić funkcja 'odczytaj obszar' , jak się pojawi to kliknij. Proponowałabym z każdym obszaren tekstu tak zrobić. Ja też zapisałam w rtf i przeczytało wszystko. W .doc również deja vu nic nie widział. mam nadzieję, że pomogłam
A co jeśli taka funkcja ('odczytaj obraz') się nie pojawia??? Mam dosyć tego programu!
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów
Możesz wysyłać nowe wątki
Możesz wysyłać odpowiedzi
Możesz wysyłać załączniki
Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
EmotikonyWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Przejdź do forum




Powered by: vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.