![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Przed każdą jednostką lekcyjną masz wyłożoną gramatykę: In Arabic, all nouns and adjectives are either masculine or feminine, even when they don’t refer to people. Feminine nouns and adjectives usually end with the letter ة. This letter sounds like a short a and it can only be found at the end of words. If an adjective describes a noun, it has to agree with the noun: this means that if the noun is masculine, the adjective is masculine, but if the noun is feminine, then the adjective is feminine. Masculine Feminine مُتَرْجِم ذَكِيّ = a smart translator (male) = mutarjim dhakiyy مُتَرْجِمة ذَكِيّة = a smart translator (female) = mutarjima dhakiyya أُسْتاذ أَمْريكِيّ = an American professor (male) = 2ustaadh 2amriikiyy أُسْتاذة أَمْريكِيّة = an American professor (female) = 2ustaadha 2amriikiyya I tak jest z każdym językiem... Zwyczajnie czytasz wyjaśnienie gramatyki przed rozpoczęciem jednostki lekcyjnej (symbol kłódki). Memrise to jedno z najlepszych (darmowych) narzędzi dostępnych na rynku. Przyszli tłumacze powinni korzystać jednak z wersji komputerowej, bo zarówno Duolingo na Smartfona, jak i wersja Memrise na telefon jest bardzo ograniczona. Chyba że ty piszesz wyłącznie o wersji Duolingo i Memrise na telefon??? Znasz wersje tych programów na komputer? |
|
||||
|
||||
![]() Bardzo często korzystam zarówno z Memrise jak i z Duolingo. Uważam, że jest to świetne urozmaicenie nauki, a im więcej różnych źródeł, tym lepiej.
|
|
||||
|
||||
![]() Korzystałam jakiś czas temu. Było całkiem fajnie, ale uważam, że czas, po którym należy powtórzyć słówka jest trochę za krótki. A mając 1000 słówek lub więcej, odechciewa się ih powtarzać co te kilka dni.
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Nie można nauczyć się 1k słów w jeden dzień, aby je wszystkie nazajutrz powtarzać. Jakiś przykład z księżyca? |
|
||||
|
||||
![]() A czy Memrise dużo się różni od Duolingo? Sam nie wiem czy ją sobie instalować.
Odnośnie darmowych aplikacji i programów do nauki to tutaj też widziałem jeszcze fajne opinie: [url]https://forumnauka.pl/forum-jezyk-angielskie/kurs-jezyka-angielskiego-angprofi-opinie/[/url] Tylko z darmowymi aplikacjami i programami jest tak, że ciężko się zmotywować do nauki. Też tak macie? |