![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Cześć, czy słyszeliście o programie Memrise, dzięki któremu można uczyć się języków? Dostępne są różne zadania: rozumienie ze słuchu, pisanie, wybór ABCD oraz mowienie. Jeśli ktoś z Was korzystał z Memrise to z chęcią poczytam opinie.
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Z ciekawości zalogowałam się żeby sprawdzić, co to takiego. Myślę, że Memrise może być ciekawym wspomagaczem w nauce, chociaż dla mnie osobiście, mało atrakcyjnym. Do nauki słówek wolę quizlet, który mimo iż nie posiada w ofercie video z nativami i zapisu fonetycznego słów, również pozwala ćwiczyć wymowę i pisanie, jest prosty w obsłudze, oferuje gry oparte na współzawodnictwie i daje możliwość przypisania do słowa/ wyrażenia elementu graficznego co ułatwia zapamiętywanie, ponieważ nauka nie opiera się jedynie na tłumaczeniu, ale też kojarzeniu z obrazem.
|
|
||||
|
||||
![]() Memrise używałam jeszcze w zeszłym roku. Razem ze znajomymi tworzyłyśmy sobie zestawy do nauki i wymieniałyśmy się nimi. Korzystałam ze strony internetowej i z aplikacji na telefon. Z tego co zauważyłam to w aplikacji nie dało się dodawać własnych zestawów słów do nauki. Poza tym to bardzo dobry program, chociaż ma mniej opcji niż quizlet.
|
|
||||
|
||||
![]() Też korzystałam z Memrise ale wolę Duolingo.
|
|
||||
|
||||
![]() ja polecam memrise dla samouków stawiających pierwsze kroki w danym języku, jako dodatkowe narzędzie do nauki
|
|
||||
|
||||
![]() Wydaje mi się, że warto zawsze spróbować. Próbowałam kiedyś się uczyć niemieckiego z Duolingo 5 min dziennie codziennie (z tego, co widzę są do siebie trochę podobne), ale jakoś zabrakło mi wytrwałości. Jako uzupełnienie nauki na pewno narzedzie jest super, tylko trzeba po prostu robić zadania systematycznie.
|
|
||||
|
||||
![]() Korzystałem i bardzo polecam, udało mi się znaleźć nawet zestaw słówek na egzamin na uczelni, widocznie ktoś wcześniej musiał go dodać do bazy. Skutecznie pomógł mi w przygotowaniu się do testu ale myślę, że sprawdzi się również w codziennej nauce języka.
|
|
||||
|
||||
![]() A jaka jest przewaga Duolingo nad Memrise? Pytam, bo używam Duolingo i zastanawiam się, czy w Memrise znalazłabym coś bardziej odpowiedniego dla swoich potrzeb. Duolingo bardzo mi odpowiada, ale obawiam się, że program nie oferuje bardziej zaawansowanych poziomów.
|
|
||||
|
||||
![]() Korzystam z Duolingo ze swoimi indywidualnymi uczniami, ale w większej grupie na pewno lepszy jest Quizlet. Czy Memrise znajduje zastosowanie w klasie? Czy jest tu jakiś nauczyciel, który próbował i poleci?
|
|
||||
|
||||
![]() Uważam, że Memrise świetnie się sprawdza do nauki języków. Sama z niego korzystałam i widziałam postęp jeśli chodzi o rozwój mojego słownictwa. Wymaga to jednak systematyczności i chęci do częstego otwierania aplikacji, a z tym, po jakimś czasie, bywa różnie
![]() |