![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Ja zawsze i wszędzie brytyjski akcent
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Od zawsze byłam fanką brytyjskiej odmiany angielskiego, dlatego wolę oglądać filmy z tym właśnie akcentem. Jednak nie mam nic przeciwko innym akcentom. Każdy z nich ma w sobie coś oryginalnego. No i oczywiście oglądając filmy można pogłębiać swoja wiedzę o języku.
|
|
||||
|
||||
![]() Dla mnie nie ma różnicy. Jako anglista kocham wszystkie akcenty i ciężko mi wyróżnić jakikolwiek. Każdy ma jakąś cechę która czyni go niesamowitym. Najlepiej jak w filmie lub serialu mamy kilka osób z różnych stron świata mówiących innymi akcentami.
|
|
||||
|
||||
![]() Również nie chcę wybierać pomiędzy amerykańskim a brytyjskim akcentem. Oba mają w sobie elementy, które mnie interesują i sprawiają fonetyczną przyjemność. Akceptuję realia, w których dzieje się akcja filmu, lub odmienne pochodzenie bohaterów i skupiam się na tym, co dana produkcja chce przekazać.
|
|
||||
|
||||
![]() Jak na mój gust, to nie ma znaczenia czy akcent jest brytyjski czy amerykański. Znacznie ważniejsze jest czy pasuje do postaci, miejsca akcji, realiów przedstawionych w filmie itd. Każdy akcent jest dla mnie dobry, byle by był na miejscu.
|
|
||||
|
||||
![]() Brytyjski akcent trochę bardziej mi się podoba, ale jest trudniejszy do zrozumienia. Fakt faktem zależy to w dużej mierze od konkretnego akcentu. Tak czy inaczej raczej lepiej mi się ogląda filmy amerykańskie , bo nie ma tego problemu
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Zdecydowanie brytyjski, jest ciekawszy, ma więcej charakteru.
Przykładowo polecam film The Invention of Lying (2009) -w roli głównej znakomity Brytyjczyk Ricky Gervais. |
|
||||
|
||||
![]() Ja kocham brytyjski akcent ;-) aż się rozpływam jak to słyszę....
|
|
||||
|
||||
![]() Lubię oglądać filmy i z brytyjskim i z amerykańskim akcentem, chociaż częściej sięgam po amerykańskie produkcje. Każdy z akcentów ma swój unikalny styl. W brytyjskim podoba mi się wymowa, natomiast w amerykańskim luz i swoboda wypowiedzi (czasem niedbałość).
|
|
||||
|
||||
![]() Zdecydowanie filmy z amerykańskim akcentem, przyjemniejszy w odsłuchu i łatwiejszy w zrozumieniu, zwłaszcza na początku przygody z oglądaniem filmów w języku obcym. Amerykański akcent jest bardziej uniwersalny
|