![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||||
|
|||||
![]() Znajdą się takie dialekty/akcenty, gdzie będzie różnie wymawiane słówko 'often'. Lingwiści twierdzą, że nie nam to oceniać, bo to jest związane z kulturą. Dla mnie bez 't' w środku brzmi baardzo melodyjnie
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Mi siętrochę zmieniało: w liceum wymawiałem z t, teraz już wymawiam /ɒfn/. Na fonetyce i konwersacjach jakoś mi weszło w krew.
|
|
||||
|
||||
![]() Bez "t". I nawet bez "e". Pamiętajmy, że język angielski jest językiem melodyjnym i OFTEN brzmi... niemelodyjnie
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja spotkałam się z wymową z "t" również u native'ów. Chyba faktycznie obydwie formy są poprawne
|
|
||||
|
||||
![]() Wymawianie /t/ mnie osobiście przeszkadza i kłóci się z melodyjnością słowa. Zawsze bez /t/ i /e/
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Dla mnie often z wymawianym T brzmi trochę nienaturalnie...
|
|
||||
|
||||
![]() Wymawiam bez "t" i w szkole sredniej myslalam ze to jedyna poprawna wersja dopiero na studiach zostalam uswiadomiona, kiedy native speaker, z którym mielismy zajecia wymawial often z "t". Różnie słyszę, jedni mówią z "t" inni bez. Jednak jak bylam w Londynie częsciej słyszalam z "t"...
|
|
||||
|
||||
![]() Ja też wymawiam bez "t", ale moi nauczyciele twierdzili, że to jest forma rzadziej spotykana w Wielkiej Brytanii. Zauważyłam podobne zjawisko w słowie "again". Zawsze wymawiałam je: /əˈɡen/, ale okazuje się, że wersja /əˈɡeɪn/ też jest poprawna i bardzo często spotykana, chociaż mi osobiście zupełnie nie brzmi...
|
|
||||
|
||||
![]() mnie zawsze uczyli wymowy bez "t", ale zawsze zaznaczano, że obie są poprawne. mi w krew weszła wymowa bez "t"
![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
|