![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() A jak Wy mówicie "often"? Wymawiacie t w środku, czy nie? Znacie przykłady innych takich słów (prostych, ale z różną wymową?)
Ostatnio edytowane przez LVoss : 09-29-2014 o 22:26. |
|
||||
|
||||
![]() Bez "t" i dużo czasu zajęło mi przyzwyczajenie się do tego, że druga wersja też jest poprawna. Po prostu moja wersja była pierwszą wyuczoną. Do głowy przychodzi mi jeszcze "zebra" - ja wymawiam przez i: ale poprawne jest także wymówienie przez e. Na szczęście mam w zwyczaju sprawdzać najprostsze słowa w słowniku przed lekcją, dlatego udało mi się uniknąć poprawiania dziecka w kwestii wymowy zebry
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Nie tylko bez t ale i bez e
|
|
||||
|
||||
![]() Owszem
![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Ja akurat wymawiam often z "t", prawdopodobnie dlatego, że któryś z native'ów na moim pierwszym kursie językowym (miałam kilku nauczycieli rotacyjnie prowadzących zajęcia) musiał tak mówić. Nie pamiętam tego, ale nie widzę innej przyczyny. Jednak i tak nie mogę wyciągnąć z tego żadnych konkluzji, bo jeden native był ze Szkocji, drugi z RPA, trzecia była Brytyjką wychowaną w RPA, jeszcze inna była z Australii, ktoś był z Londynu...
Ale ciekawa rzecz - sprawdzałam kiedyś, jak jeden z moich ulubionych aktorów wymawia to słowo (w grę mogło wchodzić upbringing w tym przypadku, chciałam sprawdzić, czy może właśnie z tego wynika ta różnica - typu RP/nie-RP - a nie z regionalnych różnic) i okazało się, że w tym samym filmie raz mówi z "t", a raz bez (bez "t" wypowiedział w fast speech). Ostatnio edytowane przez ufaflunic : 12-02-2013 o 23:32. |
|
||||
|
||||
![]() Ja w tym słowie nigdy nie wymawiam litery "t".
|
|
||||
|
||||
![]() Jest również historyczne uzasadnienie tego zjawiska:
Cytat:
Wygląda na to, że z often jest tak jak u nas np. z "rękami" vs. "rękoma". Obie formy są poprawne i niektórzy wybierają jedną inni drugą, często nieświadomie. Dlatego chyba nie można powiedzieć, że wymawianie z 't' jest typowo brytyjskie czy przypisane do jakiegoś konkretnego akcentu. I pewnie właśnie dlatego nawet ta sama osoba, jak wspomniany przez ufaflunic aktor, może wymawiać to samo słowo rożnie w różnych sytuacjach. Moje subiektywne wrażenie jest takie, że wymowa z 't' brzmi trochę bardziej 'posh', dlatego wymawiam bez. ![]() Ostatnio edytowane przez metmike : 12-03-2013 o 09:28. |
|
||||
|
||||
![]() W moim wykonaniu often jest bez t
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Nigdy nie slyszalam "nativa" wymawiajacego often z "t" i tak tez ja wymawiam, ale zauwazylam, ze nauczyciele w szkolach ucza wymowy z "t" , co nie ukrywam jest dla moich uszu nie do przyjecia (pewnie kwestia przyzwyczajenia), dlatego nie polemizuje, ktora z wersji jest poprawna.
|
|
||||
|
||||
![]() |