![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||||
|
|||||
![]() Witam. W zasadzie ten temat nie dotyczy jedynie anglistów, ale wszystkich osób uczących się języków.
Czy znacie programy wspomagające naukę słownictwa? Do tej pory korzystałam z programu Teach 2000, który polecam, ale otwarta jestem na nowe wynalazki. ![]() Czy korzystaliście z urządzenia SITA? Jestem ciekawa czy to faktycznie działa, czy to tylko (drogie) naciągactwo? |
|
||||
|
||||
![]() Korzystałam z programu SITA ucząc się hiszpańskiego, ale na tyle krótko, że nie mogę ocenić jego skuteczności...A co do programów do angielskiego to już po raz trzeci wspomnę na tym forum mój ulubiony program do nauki słówek - SUPER MEMO - naprawdę polecam. Są różne poziomy, a formuła programu wymusza regularne powtórki, gdyż każda pominięta "lekcja" powoduje narastanie ilości słówek do powtórzenia. Każde słówko oceniamy sami według sześciostopniowej skali i na tej podstawie program wyznacza powtórki.
Znam jeszcze program PROFESOR HENRY - sama nie korzystałam, ale działa na podobnej zasadzie jak Super Memo. |
|
||||
|
||||
![]() Moim faworytem w nauce słownictwa jest SuperMemo, który łączy metodę fiszkową (losowy wybór słówek) z nowoczesną technologią (np. program sam dostosowuje częstotliwość powtórek w miarę powtarzania się dobrych odpowiedzi). Korzystanie ze strony Supermemo jest bezpłatne, a sama metoda według mnie jest bardzo efektywna.
|
|
|||||
|
|||||
![]() Dla mnie najlepszą i sprawdzoną metodą nauki słownictwa są fiszki. Ostatnio znalazła elektroniczną wersję - program nazywa się Anki.
|
|
||||
|
||||
![]() Jeśli chodzi o fiszki, to mi dość odpowiada strona Fiszkoteki (fiszkoteka.pl). Można i samemu tworzyć zestawy, i znaleźć już całkiem niezłe gotowe. I różne tryby nauki są dostępne itp.
|
|
||||
|
||||
![]() Też korzystałam kiedyś z Super Memo. Chociaż osobom mało zmotywowanym na dłuższą metę może wydawać się nudny,jest rzeczywiście skuteczny. Polecam.
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Warto też zajrzeć na [url]www.learn-vocabulary.org[/url]. Plus za to, że jest darmowy, z wymową i obrazkami
![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() watki na ten temat już istnieją
[url]http://forum.mlingua.pl/showthread.php?t=14551&highlight=programy[/url] i [url]http://forum.mlingua.pl/showthread.php?t=14551&highlight=programy[/url] ale dodam, że uwielbiam pytaczmastera ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() |