![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
![]() Miał ktoś styczność z japońskim? Można powiedzieć, że ja delikatnie miałam
![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 17:14. Powód: drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Na pewno jest bardzo wymagający i nie dla każdego. Prosta gramatyka, ale duża złożoność (np. liczebniki osobno na rzeczy płaskie, podłużne, mechaniczne, etc.), łatwa wymowa, ale trudne czytanie pisma. Bardzo zachęcam, bo na znawców japońskiego jest duży popyt praktycznie wszędzie, a język sam w sobie jest przepiękny i w brzmieniu i literacko. Po prostu trzeba się trochę zaprzeć
![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:47. Powód: brak kropki |
|
||||
|
||||
![]() Słyszałem, że naukę kanji można polubić, co w moim przypadku akurat się sprawdziło i teraz nie wyobrażam sobie języka japońskiego bez krzaków, ani tłumaczenia słówek bez dodatkowej analizy czytań i znaczeń każdego znaku. Język sam w sobie jest średnio trudny, największy problem sprawiła mi gramatyka (jak zawsze).
|
|
||||
|
||||
![]() Właśnie też słyszałam że jest na to popyt, język japoński mi się bardzo podoba, ale muszę sobie lepiej czas zorganizować, żeby udać się na kurs ponownie
![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:48. Powód: drobne błędy językowe |
|
|||||
|
|||||
![]() Język japoński nawet na podstawowym poziomie można przyswoić dość dobrze samemu, potem przydaje się ktoś kto nam pomoże. Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie różnie to bywa - ja np. słyszałam, że rynek jest już przesycony osobami, które znają język japoński.
Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:49. Powód: drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Z mojej strony, nauka japońskiego na poziomie podstawowym to super zabawa. Nie spotkasz się z niczym wymagającym ze strony gramatycznej, kilka kanji powiedzmy zapamiętasz "ten znaczy człowiek, ten lato itp.", słowa nie są dziwne ani trudne do wymówienia, ogólnie jest bardzo fajnie.
Przechodząc dalej napotkasz ścianę, przy której w końcu zrozumiesz jak bardzo inny jest ten język, ale to już później, później, nie ma co sobie psuć zabawy ![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:50. Powód: drobne błędy językowe |
|
|||||
|
|||||
![]() Japoński ze wszystkich języków azjatyckich brzmi dla mnie najlepiej i mam sympatię do tego języka, trochę gadam dzięki anime
![]() ![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:58. Powód: drobne błędy językowe |
|
|||||
|
|||||
![]() Cytat:
![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 19:59. Powód: drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Dla mnie japoński to język zupełnie nielogiczny, złożenia też czasem niepokrywające się ze znakami.
No i język aglutynacyjny, więc zupełna nowość. Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 20:00. Powód: drobne błędy językowe |
|
||||
|
||||
![]() Nie ma czegoś takiego jak nielogiczny język, a już na pewno wszystkie języki wydają się nielogiczne jak się ich nie zna
![]() Ostatnio edytowane przez kabe29 : 08-31-2018 o 20:00. Powód: drobne błędy językowe |