![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() W dzisiejszych czasach podstawowym językiem obcym jaki należy znać jest oczywiście angielski. Jego znajomość nie jest postrzegana jak duży plus, lecz jako podstawa do poruszania się po rynku pracy. Poza tym warto się skupić na językach takich jak niemiecki, hiszpański, a także rosyjski lub ukraiński.
|
|
||||
|
||||
![]() Ze swoich obserwacji, w Polsce, a właściwie konkretnie w Warszawie, oprócz angielskiego, który jest już absolutną podstawą, najbardziej przydaje się niemiecki i, co ostatnio stwierdziłem, francuski. Odnoszę wrażenie, że bardzo popularny w ostatnich latach hiszpański jest praktycznie nieprzydatny. Z kolei w przypadku rosyjskiego, którym doskonale włada (przynajmniej w mowie) duża część Ukraińców, którzy przybyli w ostatnich latach do Warszawy, konkurencja na rynku jest tak duża, że Polak musi go znać naprawdę perfekcyjnie.
|
|
||||
|
||||
![]() Angielski jest oczywistością, myślę, że warto skupić się na niemieckim i niderlandzkim albo rosyjskim i francuskim
|
|
||||
|
||||
![]() Warto znać także języki skandynawskie. Jeśli opanuje się jeden z nich, znacznie łatwiej nauczyć się dwóch pozostałych.
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Myślę, że język chiński jest przyszłościowy.
|