![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() W języku angielskim popularne jest używanie skrótów np. najbardziej znany ASAP (as soon as possible). Jakiś czas temu pojawił się na listach przebojów zespół LMFAO, których nazwa jest również skrótem od ... Laughing My F***ing Ass Off.
Czy macie może jeszcze jakieś ciekawe propozycję skrótów, na które można się natknąć? |
|
|||||
|
|||||
![]() Skrótowce oszczędzają czas i dlatego są takie popularne. A co więcej, jest ich cała masa. tutaj tylko parę przykładów. Z pewnością są całe strony pełne list.
IMHO - in my humble opinion W8 - wait brb - be right back afk - away from keyboard. wszystkim dobrze znane OMG i WTF. TTYL - talk to you later XOXO - hugs and kisses Aaa, i mój faworyt: TL; DR. I tutaj są dwa znaczenia do wyboru: 1)too long; didn't read (bardzo przyjemne jak ktoś na forum wymęczy ścianę tekstu) 2) too drunk, didn't read (ponieważ się zdarza) Ostatnio edytowane przez olaMyCat : 09-23-2012 o 12:10. |
|
||||
|
||||
![]() JS - Just Saying
JSYK - Just So You Know AFK - Away From Keyboard ASL- Age, Sex, Location JK - Just Kidding NSFW - Not Safe for Workplace viewing (warning that there is sexual or repulsive content) TBH - To Be Honest
|
|||||
![]() poza tym takie oczywistości jak
![]() F2F - face to face BR - best regards (z tym spotkałam się wielokrotnie w mailach) FYI - for your information FAQ - frequently asked questions RLY - really srsly - seriously ppl - people CU - see you 4U - for you B4 - before FTW - for the win (nie mylić z WTF ![]() ofc - of course ur - your |
|
||||
|
||||
![]() No z niektórymi to się nie zetknąłem jeszcze, ale warto wiedzieć
|
|
||||
|
||||
![]() Polecam zaglądnąć na ten wątek na forum:
[url]http://forum.mlingua.pl/showthread.php?t=22261&highlight=skr%F3ty[/url] Znajdziesz tutaj szereg najczęściej używanych skrótów w pisowni angielskiej. |
|
||||
|
||||
![]() to może jeszcze
rgds-regards, i/e-instead of existing am-afore mentioned pls-please tego jest mnóstwo, chyba nie sposób wszystko wypisać ![]() |
|
||||
|
||||
![]() 2 to
AFAIK as far as I know AFK away from keyboard AKA also known as b/c because B/C between BBIAB be back in a bit CYE check your e-mail FWIW for what it's worth POS parent over shoulder W/ with w/e whatever w/o without ZZZ sleeping |
|
||||
|
||||
![]() TGIF - Thank God It's Friday
|
|
|||||
|
|||||
![]() niektóre są oczywiste, ale inne to jak kolejny obcy język
![]() Swoją drogą nie wiedziałam, że LMFAO jest skrótem. Myślałam, że tak jak zespół szalony, tak nazwa nie ma większego sensu ![]() |