![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Słowników na rynku są tysiące, nie każdy jednak przykuwa tak uwagę jak Devil's Dictionary. Słownik ten, podobnie jak My First Dictionary wspomniany w innym wątku na forum, odznacza się specyficznym, czarnym humorem, moim zdaniem jednak znacznie subtelniejszym niż ten skierowany "do dzieci", np.
apologize, v.i. To lay the foundation for a future offence. albo year, n.: A period of three hundred and sixty-five disappointments. Zastanawiam się jednak nad praktycznym zastosowaniem tego słownika, bo o ile teksty są zabawne, to mało kto czyta słowniki dla przyjemności. Ostatnio edytowane przez AnetaW : 07-10-2015 o 11:14. Powód: pisanie kapitalikami |
|
||||
|
||||
![]() Jak dla mnie takie słowniki mają zastosowanie czysto rozrywkowe
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Świetne jako materiał dla nauczycieli! Można dać uczniom definicje i poprosić, żeby pomyśleli nad hasłami.
|
|
||||
|
||||
![]() Zgadzam się, że skorzystanie z takiego słownika może ożywić lekcję, a być może jakoś zmotywować tych bardziej "figlarnych" uczniów, zwłąszcza z gimnazjum.
|
|
|||||
|
|||||
![]() O praktyczne zastosowanie, może poza wyżej wspomnianymi, jest ciężko. Z drugiej strony zaskakujące jest, że tak mało osób po takie słowniki sięga. Na pewno dobra lektura do poprawienia sobie humoru przed snem, albo może stanowić podłoże pod jakieś nowe dowcipy
![]() |
|
||||
|
||||
![]() A czy rozrywka i odprężenie przez śmiech to nie jest praktyczne zastosowanie
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Trochę pogrzebałam na ten temat i okazało się, że Devil's Dictionary został napisany już w 1906. Szczerze mówiąc myślałam, że to bardziej wymysł naszych czasów
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Tak, to prawda. Jest o tym cała jedna lekcja w English File'u Pre-Intermediate. Polecam, dobry materiał do rozmowy.
|
|
||||
|
||||
![]() A jest gdzieś w necie albo do kupienia? Bo chętnie bym poczytała, tak dla rozrywki i jako ciekawostkę
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() |